Mâine, 23 aprilie, intreaga lume crestina il praznuieste pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, patron al Angliei si al armatei.
Preotul Nicolae Barbu ne spune ca Sfântul s-a nascut in anul 250 in Capadochia, intr-o familie crestina si primeste botezul devenind membru al Bisericii.
Mâine, 23 aprilie, intreaga lume crestina il praznuieste pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, patron al Angliei si al armatei.
Preotul Nicolae Barbu ne spune ca Sfântul s-a nascut in anul 250 in Capadochia, intr-o familie crestina si primeste botezul devenind membru al Bisericii. Tatal sau, Gherontie, senator grec, moare muceniceste iar Sfântul impreuna cu mama sa pleaca in Palestina. Tânarul, care intre timp isi facuse o cultura impresionanta, se inroleaza de timpuriu in armata. Pentru curajul si eroismul sau este numit tribun devenind comandant cu titlul de comis in ceata Invincibililor din garda imperiala. In anul 303, imparatul Diocletian (284-305) da un edict de persecutare a crestinilor. Acesta declanseaza un val de arestari si torturari fara egal. Sfântul, aflat in preajma imparatului, asista la cruzimi si cu lacrimi in ochi isi marturiseste credinta.
Lovit cu sabia de imparat el ramâne nevatamat si este aruncat in inchisoare. Este supus la torturi cumplite, i se pun lespezi de piatra pe piept, este incaltat cu ghete cu piroane, este batut cu vine de bou, aruncat in groapa cu var clocotit.
Din toate scapa nevatamat iar credinta sa si curajul cu care isi primeste martiriul ii determina pe multi sa primeasca botezul, printre care imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, si fiica ei, Valeria. Decapitat in ziua de 23 aprilie 303, trupul sau este aruncat in groapa comuna a sclavilor dar este scos de acolo de crestini, impreuna cu cel al mamei sale, Polihronia, martirizata la rândul ei in aceeasi zi cu fiul sau dupa o zi.
In tara noastra, Sfântul Gheorghe se bucura de o cinstire aparte. Peste jumatate din ctitoriile lui Stefan cel Mare poarta hramul Sfântului Gheorghe iar Constantin Brâncovanul a inaltat in centrul Bucurestilor Biserica Sfântul Gheorghe Nou. Moaste ale acestuia se gasesc la Manastirea Ciolanu de la Buzau.
Traditia iconografica ni-l infatiseaza calare, ucigând cu sulite un balaur, exprimând astfel atât o legenda foarte raspândita despre una din minunile sale cât si – metaforic – lupta sa impotriva rautatii si necredintei. Potrivit aceleiasi traditii el a raspuns la rugaciunile credinciosilor prin savârsirea unor minuni si izbavirea celor aflati in primejdie.
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii