Sfintii Mucenici Iulian si Eusebiu
În ziua de 21 iunie îl praznuim pe Sfântul Mucenic Iulian din Tars. Ramas de timpuriu fara tata el gaseste un sprijin real în mama sa care era crestina si care, o data cu dragostea ei, i-a insuflat si dreapta credinta.
Sfintii Mucenici Iulian si Eusebiu
În ziua de 21 iunie îl praznuim pe Sfântul Mucenic Iulian din Tars. Ramas de timpuriu fara tata el gaseste un sprijin real în mama sa care era crestina si care, o data cu dragostea ei, i-a insuflat si dreapta credinta. Când Sfântul avea doar 18 ani, prigoana anticrestina dezlantuita de Diocletian (284-305) ajunge si în Tarsul Ciliciei. Iulian este prins si dus la interogatoriul condus de Marcian, comandantul cetatii. Vreme de cinci zile este supus torturilor si purtat prin toate cetatile Ciliciei pentru a servi drept pilda celor care ar fi avut de gând sa îmbratiseze aceeasi credinta. Mama sa, prinsa la rândul ei de oamenii împaratului, este adusa în cetatea Egeea unde era întemnitat fiul ei si lasata împreuna cu el trei zile, pentru a-l convinge sa-si renege credinta. Ea îl încurajeaza însa, îndemnându-l sa-si pastreze neclintite convingerile si în fata judecatorilor amândoi îsi declara credinta si hotarârea ferma de a nu renunta la ea. Amândoi sunt osânditi. Mamei i se taie calcâiele, iar fiul este bagat într-un sac cu nisip si aruncat în mare.
Pe 22 iunie îl praznuim pe Sfântul Eusebiu, episcopul Samosatei. A trait în vremea lui Constantin cel Mare, episcopia sa apartinând de patriarhia din Antiohia. Erau vremuri tulburi când biserica era macinata de tot felul de erezii. Cea mai periculoasa dintre acestea era arianismul lansat de episcopul Arie. Prin ea se nega unitatea de substanta între Hristos si Dumnezeu Tatal. Cu toate ca erezia fusese condamnata de Sinodul I Ecumenic de la Niceea, ea îsi gasise înca o serie de adepti. De aceea Sfântul Eusebin a sustinut alegerea lui Meletie ca patriarh al Antiohiei, preot vestit pentru dreapta sa credinta.
În lupta împotriva ereziilor, Sfântul Eusebiu, îmbracat în soldat, a cutreierat cetatile din Siria, Fenicia, Palestina, raspândind credinta adevarata si hirotonind multi preoti. Împaratul Valens (364-378) se dovedeste însa si el un adept al arianismului. Sfântul este exilat în Tracia, întorcându-se în Samosata în 379, dupa moartea împaratului. În cetate însa este ucis de o eretica în plina strada, fiind lovit în cap cu o caramida. Înainte de moarte i-a iertat pe toti cei care l-au napastuit si s-a rugat pentru ei. Aceste figuri luminoase ale Panteonului Crestin sunt numai doua exemple din sutele de martiri care si-au pus întreaga viata în slujba credintei.
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii