Sfântul Maritul Proroc Ilie Tesviteanul
Nascut în Tesva Galaadului, Sfântul Ilie a trait în secolul IX î.Ch.
Sfântul Maritul Proroc Ilie Tesviteanul
Nascut în Tesva Galaadului, Sfântul Ilie a trait în secolul IX î.Ch. în vremea regilor Ahab si Ohozia ai Israelului. Fiu al unui preot al Legii Vechi, Sovac, el condamna violent idolatria regelui Ahab si a sotiei sale Izabela, inchinatori ai idolului Baal si zeitei Astrate, carora le ridicasera temple si jertfelnice. Mergând înaintea regelui, dupa ce, fara folos, încearca sa-l aduca pe calea dreptei credinte într-un Dumnezeu unic, el rosteste sentinta, „în acesti ani nu va mai fi nici roua, nici ploaie, decât când voi zice eu”. Vreme de trei ani si sase luni, la rugaciunile Sfântului, cerul „ramâne încuiat”, oamenii suferind cumplit de sete si de foame. În tot acest timp este cautat de oamenii Izabelei, trimisi sa-l omoare, dar el se ascunde la început la pârâul Cherit, unde este hranit de corbi, si apoi în casa unei vaduve din Sarepta Sidonului. Aici, dupa cum ne spune preotul Nicolae Barbu, înmulteste faina si untdelemnul si îl învie pe fiul gazdei sale. Mergând apoi la Ahab, îl îndeamna sa aduca preotii lui Baal si Astartei pe muntele Carmel unde sa adune si poporul. Aici numai jertfelnicul sau se aprinde datorita focului coborât din cer la rugaciunile Sfântului, dovedind ca Dumnezeul sau este cel adevarat. Prorocii lui Baal sunt ucisi iar Dumnezeu, raspunzând rugilor fierbinti ale lui Ilie, trimite ploaia pe pamânt. Amenintat iarasi de Izabela, Sfântul ajunge la Horeb si apoi la Iordan. Îl mustra pe Ahab pentru ca îsi însuseste via lui Nabot, care apoi, dupa marturiile mincinoase ale unor oameni adusi de Izabela, este ucis cu pietre. Martorii au parte de moarte napraznica, iar regele Ahab moare si el, fiind ranit în razboi. Fiul sau, Ohozia, se închina de asemenea idolilor si Sfântul îi proroceste moartea. Îl lasa apoi urmas pe Elisei din porunca lui Dumnezeu. Pe când mergeau amândoi vorbind, Sfântul Ilie este ridicat la cer într-un car de foc. Lui Elisei îi ramâne cojocul parintelui sau spiritual si devine la rândul sau facator de minuni. În Noul Testament Sfântul Ilie apare la Schimbarea la Fata a Mântuitorului si se va arata de asemenea la sfârsitul lumii. Praznuit pe 20 iulie, în traditia noastra populara Sfântul merge pe cer într-o caruta cu roti de flacari si cai albi, înaripati. El tuna, trasneste si loveste dracii cu biciul de foc.
Mic dictionar religios
ABSIDA – 1) Nisa semicirculara sau poligonala care închide nava centrala a unei biserici. 2) Loc în care se pastreaza moastele unui sfânt.
ACATIST – 1) Imn de multumire în cinstea unui sfânt, a Fecioarei Maria, a Sfintei Treimi, a Mântuitorilor, a Sfintei Cruci etc. 2) Lista de nume data preotului spre a se ruga pentru persoanele înscrise.
ACATISTIER – Carte bisericeasca în care sunt cuprinse acatiste.
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii