Sfântul Apostol Matia
In ziua de 9 august Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfântul Apostol Matia. El este cel care a implinit numarul celor doisprezece apostoli si ucenici ai lui Iisus Hristos dupa sinuciderea Lui Iuda Iscarioteanul.
Sfântul Apostol Matia
In ziua de 9 august Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfântul Apostol Matia. El este cel care a implinit numarul celor doisprezece apostoli si ucenici ai lui Iisus Hristos dupa sinuciderea Lui Iuda Iscarioteanul. Dupa cum se stie cei 12 Apostoli au fost principalii discipoli ai Mântuitorului. Ei au devenit predicatorii invataturilor lui si organizatorii bisericii crestine.
Din cei 70 de ucenici pe care, dupa traditie, i-a avut Mântuitorul, Apostolii alcatuiau elita iar cifra 12 era simbolica. De aceea trebuia ales un inlocuitor pentru cel care tradase si-si pusese apoi capat zilelor, implinindu-se astfel numarul celor alesi. Modul in care Matia este primit in rândul lor este prezentat pe larg in „Faptele Apostolilor”. Dupa Inaltarea la Ceruri, Apostolii au ramas in Ierusalim inca 10 zile. In acest timp se hotaraste alegerea celui de al 12-lea, care sa li se alature in tot ceea ce aveau de indeplinit.
Ei doreau ca alesul sa fi fost martorul minunilor Mântuitorului si sa creada cu tarie in invataturile Sale. De aceea au strâns o multime de 120 de persoane carora li s-a impartasit scopul adunarii respective. Li s-a cerut ca din mijlocul lor sa fie desemnat cel care urma sa implineasca numarul Apostolilor. Cei adunati au propus doua persoane pe Iosif numit si Barsaba si pe Matia.
Cei 11 Apostoli s-au rugat lui Dumnezeu sa fie ales cel care merita cu adevarat aceasta cinste. Ei au tras la sorti si in urma acestei trageri a iesit Matia, care a implinit numarul. Conform traditiei, Sfântul Matia a contribuit la raspândirea credintei asemenea tovarasilor sai. El a calatorit asa cum fusese insarcinat si a propovaduit in Iudeea si apoi in Etiopia. Arestat de oamenii legii, este supus la chinuri cumplite si este condamnat la moarte suferind cu demnitate martiriul.
Dictionar teologic
Cafas: balcon din care cânta corul in biserica.
Camilafca: acoperamânt al corpului, inalt, de forma cilindrica, „potcap”, impodobit cu un val, de obicei negru, care atârna pe spate, purtat de episcopi si calugari.
Catapeteasma: peretele despartitor intre altar si naos, frumos ornamentat si impodobit cu icoane. Se mai numeste si „tâmpla” sau iconostas.
Cazanie: 1) carte de cult ce cuprinde invatatura; 2) predica.
Chivot: caseta, de multe ori in forma unei bisericute, in care se pastreaza impartasania pe masa altarului.
Cristelnita: vas mare de metal, folosit la botez.
Manastirea Golia
Aflata în cartierul cunoscut drept „Târgul Cucu” din municipiul Iasi, Manastirea Golia,...
Comentarii