Sfintii Martiri Brâncoveni
In ziua de 16 august, Biserica Ortodoxa Româna ii praznuieste pe Sfintii Martiri Constantin Voda Brâncoveanu, cei patru fii: Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache.
Aflata imediat dupa marea sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului, ziua Sfintilor Martiri are o semnificatie aparte pentru istoria noastra.
Sfintii Martiri Brâncoveni
In ziua de 16 august, Biserica Ortodoxa Româna ii praznuieste pe Sfintii Martiri Constantin Voda Brâncoveanu, cei patru fii: Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache.
Aflata imediat dupa marea sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului, ziua Sfintilor Martiri are o semnificatie aparte pentru istoria noastra. Dupa cum se stie, Constantin Brâncoveanu s-a nascut in 1654 si era nepotul voievodului Serban Cantacuzino. Ramânând orfan de timpuriu, este crescut de stolnicul Constantin Cantacuzino, care ii da o educatie aleasa. Spatar si logofat intre 1682-1688, devine domn al Tarii Românesti intre 1688-1714. Este una dintre cele mai lungi domnii din istoria Munteniei, caracterizata prin inflorirea culturii si artei. In timpul sau se creeaza si se dezvolta stilul brâncovenesc, ridicându-se bisericile de la Potlogi si Mogosoaia, manastirile Hurezi si Brâncoveni, Palatul de la Mogosoaia. Averea sa, râvnita de turci, si intrigile care se teseau in jur ii grabesc insa sfârsitul. In apropierea Pastelui din 1714, un trimis al sultanului ii pune pe umar „naframa neagra a maziliei” si este dus cu familia la Constantinopol, unde sunt inchisi cu totii la Edicule.
Domnitorul, impreuna cu fiii sai si cu sfetnicul Ianache Vacarescu sunt tinuti in temnita vreme de patru luni, dar, desi supusi la chinuri groaznice, refuza cu barbatie sa-si lepede credinta strabuna. Condamnati la moarte prin decapitare, sunt dusi spre locul osândei in ziua de 15 august 1714, exact când domnitorul implinea 60 de ani. Este purtat pe ulite descult, cu capul descoperit, legat in lanturi, pâna la malul Bosforului. El isi incurajeaza fiii, fiind martorul executiei lor si a sfetnicului credincios. Si-a aplecat singur capul sub sabia calaului si trupurile lor au fost aruncate in mare. De aici au fost culese de crestini si ingropate in apropiere de Constantinopol, in insula Halki.
Doamna Marica, impreuna cu nurorile si cu singurul ei nepot, au fost intemnitati dar evadeaza. In 1720, moastele sunt aduse in tara si depuse in biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucuresti, unde se afla si astazi. In 1992 cei sase martiri au fost trecuti in rândul sfintilor.
Dictionar bisericesc
Danie: act de donatie; hrisov
Dascal: cântaret bisericesc; diac, psalt, cantor
Decalog: cele 10 porunci date de Dumnezeu lui Moise pe muntele Sinai
Diacon: component al ierarhiei bisericesti – prima treapta
Dicher: sfesnic cu doua lumânari folosit in slujbele cu episcop
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii