• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Privitorul – protagonist în tabloul privit

Privitorul – protagonist în tabloul privit

1 august 2022
in Amprente ale spiritualitatii
A A

Nemarginita libertate de exprimare a actului artistic ofera si posibilitatea implicarii efective a privitorului, indiferent de epoca în care traieste el în momentul realizarii operei, direct în aceasta, ca personaj central.

 O astfel de realizare apartine pictorului german din epoca Romantismului Caspar David Friedrich (1774-1840), într-o lucrare emblematica pentru curentul respectiv, intitulata Der Wanderer Über Dem Nebelmeer („Ratacitor deasupra marii de ceata”), din anul 1818.

 Tabloul înfatiseaza un barbat tânar, foarte posibil un calator îndragostit de salbaticia si misterul muntelui, imortalizat din spate, urcat pe un vârf de stânca si privind în departare, peste spinarile versantilor abrupti învesmântati în talazurile unei mari de ceata.

 Imaginea nu este una narativa, nu spune o poveste, ci reprezinta portretizarea unei stari emotionale ce simbolizeaza ideea de infinit si acea imperfectiune a emotiilor si a sufletului ce poate fi tradusa în „dimensiunea” marunta a fiintei umane, în raport cu nemarginirea si eternitatea micului si marelui Cosmos în care aceasta este integrata vremelnic.

 Friedrich a folosit cu pricepere spatiul pentru a ilustra conditia minuscula a omului în natura, o figura solitara în mijlocul peisajului imens. Acest peisaj este alcatuit din alaturari de elemente ce alcatuiesc repere ale muntilor Elba Sandsteingebirge din estul Germaniei, iar omul ratacitor pare sa contemple lumea desfasurata înaintea lui. Faptul ca figura barbatului ocupa o pozitie centrala în pictura poate sugera ca el detine controlul asupra lumii respective.

 Cu toate acestea, pe masura ce valurile cetii se amesteca subtil catre marginile vazute, privitorul devine constient de amploarea peisajului întins la infinit, pâna chiar dincolo de linia orizontului, pe care nu o putem decât ghici, întrucât ea va ramâne etern nedeslusita aievea, ceea ce induce, cu o lentoare aproape cinematografica a reluarilor cu încetinitorul a unor episoade traite cândva, sentimentul tulburator ca facem cu totii parte din scenariul maiestuos al unei opere demiurgice. Ceea ce este de altfel cât se poate de adevarat.

 Caspar David Friedrich a pictat la începutul anilor 1800, într-o perioada în care Romantismul european era un stil predominant în arte si cultura, variind de la literatura la artele vizuale si muzica. Se considera ca miscarea anterioara, Sturm und Drang („Furtuna si dinamism”), a fost precursoare a celei romantice, ea punând accent pe emotie si autoexprimare si fiind descrisa în mod obisnuit ca „subiectiva”.

 De asemenea, Romantismul s-a îndepartat de intelectualismul venit din miscarile precedente, cum ar fi neoclasicismul de la mijlocul anilor 1700. Este important de mentionat ca el s-a dezvoltat în tari europene precum Franta, Germania, Anglia si Spania, fiecare dintre acestea imprimând specificul sau în exprimarea artistica.

 În spiritul libertatii, romantismul german a cautat o exprimare de sine care sa elogieze la modul festiv maretia naturii, iar arta peisajului a devenit un canal pentru aceasta expresie. În plus, nu era vorba doar despre reprezentarea naturii, ci si despre legatura profunda dintre om si natura, vizând mediul subliminal.

 Figura din „Der Wanderer Über Dem Nebelmeer”, potrivit unor surse din istoria artei, ar putea fi însusi Friedrich, afirmatie bazata în primul rând pe culoarea rosie a parului. Alti specialisti cred ca barbatul ar putea fi colonelul Friedrich Gotthard von Brincken si ca tabloul se vrea un fel de „epitaf patriotic” creat pentru acesta dupa moartea sa.

 Aspect care atinge preocuparea lui Friedrich pentru climatul politic de la începutul secolului al XIX-lea si faptul ca el era un nationalist german, idee sugerata de tinuta personajului, care aminteste de ceea ce se numeste Altdeutsche Tracht. Respectivele tinute erau purtate în mod curent de germani în acea perioada, ca declaratii împotriva razboaielor napoleoniene, si raspândite în Europa, din 1799 pâna în jurul anului 1815.

 În prima treime si în prim-planul picturii „Ratacitor deasupra marii de ceata”, vedem o figura solitara stând pe marginea unei formatiuni de stânca proeminenta. Barbatul sta cu spatele la noi, privitorii: o tehnica comuna, cunoscuta sub numele de Rückenfigur, care este cuvântul german pentru „figura din spate”. Denumita si „strategie/dispozitiv compozitional", ea a fost folosita de Caspar David Friedrich relativ frecvent, si în alte picturi, precum „Femeie în fata apusului de soare”, „Doi barbati contemplând Luna”, „Calugar lânga mare” si altele. Însa ceea ce putem identifica printr-un sondaj de profunzime, mai degraba psihanalitic decât artistic, în lucrarea analizata, este o recunoastere a persoanei privitorului însusi în postura protagonistului.

 Omul din tablou sunt chiar eu, eu, cel de aici, care ma privesc pe mine… privind catre imensitatea lumii fizice si catre eternitatea cosmica si realizând totodata ca în postura fiintei umane, nu reprezint decât acel strop minuscul dintr-un întreg ocean.

 Este, daca vreti, o dimensiune dintre cele mai tulburatoare a omului care se considera stapânitorul absolut al Universului, dar care îsi poate descoperi oricând, în mod imprevizibil, adevarata conditie de entitate efemera.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

“Influenceri” stravechi ai evolutiei

Urmatorul Articol

La Scala – mândria muzicii

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Dejani

14 iulie 2025

Aflata în judetul Brasov, comuna Recea, satul Dejani, manastirea cu acelasi nume...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Urmatorul Articol

La Scala - mândria muzicii

Misiunile lunare Apollo si femeile Navajo

Supa de vara

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.