Aflat in regiunea Palatinatului Superior din Bavaria, orasul german Regensburg isi oglindeste de milenii zidurile masive in apele limpezi al Dunarii. Pe vremea romanilor, Dunarea reprezenta granita de nord a Imperiului, caruia ii apartinea numai malul sudic. Aici s-a dezvoltat castrul de pe raul Regen (Castrum Regen), de unde si numele orasului.
Poarta sa de intrare, Porta Praetoria, a ramas pana in zilele noastre ca o marturie a acelor vremuri. Prin grilajul din latura estica se poate vedea, la circa 3 metri sub nivelul de acum, o sectiune a strazii romane originale.
In secolul al VI-lea au navalit in oras triburile bavareze, care au ocupat ce mai ramasese din vechiul castru, iar in anul 739 s-au stabilit in Regensburg misionarii anglo-saxoni condusi de Sfantul Bonifaciu, care au intemeiat o dioceza inainte de a cobori pe Dunare pentru a-si continua opera de convertire.
Cateva secole, in Evul Mediu, orasul a fost cel mai important din Germania de Est si, inainte, sediu al Dietei Imperiale Permanente intre 1663 si 1806, cand Sfantul Imperiu Roman a fost dezmembrat din ordinul lui Napoelon. Orasul isi conserva admirabil constructiile medievale, cu atat mai mult cu cat a scapat ca prin minune, fara avarii cumplite, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Atractiile orasului se afla mai ales pe malul sudic si multimea bisericilor concureaza cu palatele, muzeele, cafenelele si anumite cladiri administrative. Printre acestea, un loc aparte il ocupa Primaria Veche, un complex de cladiri medievale, cu etaje de lemn, ferestre de marimi variabile si jardiniere incarcate de flori.
Admirabila este si Catedrala Sfantul Petru, a carei constructie a inceput in secolul al XIII-lea pe locul unei mai vechi biserici carolingiene. Inaltata in stil francez, constituie o raritate in sudul tarii. Constructia a durat aproape 600 de ani, dar turnurile au fost reconstruite in anii ’50. De aceea, in spatele Domului, cu o fatada impodobita cu statui si vitralii stralucitoare, se afla un mic atelier, in care 5 pietrari lucreaza permanent, restaurand parti ale bisericii. In secolul al XII-lea a fost construita si capela Kreuzgang, o lucrare octogonala, executata de mesteri italieni si inchinata Tuturor Sfintilor. Cea mai veche biserica din oras este Sfantul Kassian, inceputa in secolul al VIII-lea, in care exteriorul aspru contrasteaza cu abundenta decoratiilor interioare in stil rococo.
O biserica de familie este Sfantul Emmeram, adapostind mormintele martirului cu acelasi nume, episcop de Regensburg si a Sfantului Wolfgang. Nu trebuie ocolite nici Biserica Carmelitelor, cu o fatada proiectata de maestrul italian Carlo Lurago in secolul al XVII-lea, si nici Capela Veche, ridicata in secolul al IX-lea.
Atractia orasului o constituie insa Podul de Piatra de peste Dunare, terminat in anul 1146. Cu pontoanele sale masive, constituie singura traversare a Dunarii pe distante de multi kilometri si a fost considerat o extraordinara opera de inginerie a epocii. Printre locurile demne de vizitat, mai pot fi amintite Muzeul Podului, expunand o serie de obiecte legate de constructia acestuia sau Muzeul de Istorie organizat intr-o fosta manastire gotica.
Pietele orasului oglindesc dragostea pentru frumos a locuitorilor care au reusit sa se opuna patrunderii lanturilor internationale de magazine.
Din anul 2006, centrul vechi a fost inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
IRINA STOICA
Comentarii