Schimbarea la Fata
Saptamâna viitoare, mai exact miercuri 6 august, Biserica Ortodoxa praznuieste Schimbarea la Fata, una dintre cele mai mari sarbatori crestine.
Sarbatoarea este strâns legata de minunile pe care Mântuitorul le-a facut in viata sa pamânteana.
Schimbarea la Fata
Saptamâna viitoare, mai exact miercuri 6 august, Biserica Ortodoxa praznuieste Schimbarea la Fata, una dintre cele mai mari sarbatori crestine.
Sarbatoarea este strâns legata de minunile pe care Mântuitorul le-a facut in viata sa pamânteana. Aflat cu ucenicii Sai in tinutul Cezareei lui Filip, Iisus si-a intrebat ucenicii ce spun oamenii despre El. Acestia i-au raspuns ca oamenii Il cred Ioan Botezatorul, sau Ilie, sau Ieremia sau, in sfârsit, unul dintre proroci. Mântuitorul i-a intrebat ce cred ei despre El iar Petru a raspuns in numele celorlalti „Tu esti Hristosul, fiul lui Dumnezeu cel viu”. Atunci, asa cum ne spune preotul Nicolae Barbu, Mântuitorul a urcat pe Muntele Tabor impreuna cu Petru, Iacob si Ioan.
Aici, Mântuitorul si-a schimbat inaintea lor fata, care stralucea ca soarele iar hainele i s-au facut albe ca lumina. Poate de aceea credinciosii catolici si altii din vestul Europei si de peste Ocean numesc aceasta sarbatoare „Transfigu-rarea”. Apoi, in fata celor trei ucenici s-au aratat Moise si Ilie vorbind cu Mântuitorul. Un nor luminos i-a umbrit, iar din cer s-a auzit glasul lui Dumnezeu Tatal spunând: „Acesta este Fiul meu Cel iubit, in care am binevoit; pe Acesta sa-l ascultati!”
Cei trei ucenici, speriati, au cazut cu fata la pamânt, dar Mântuitorul s-a apropiat de ei si le-a spus sa se ridice si sa nu se teama. Sculându-se in picioare ei nu au mai vazut pe nimeni in afara de Iisus care, coborând impreuna cu ei, le-a spus sa nu vorbeasca nimanui despre cele vazute pâna când El nu va invia din morti.
Peste câteva zile le-a spus ucenicilor ca El se va da in mâinile oamenilor care Il vor omori dar ca va invia a treia zi. Ucenicii au fost coplesiti de durere la auzul acestei vesti, si se gândeau sa-l roage pe Mântuitor sa nu se duca la Ierusalim, pentru a nu mai suferi chinurile dar gândurile lor nu au fost rostite si, oricum, nu ar fi fost ascultati.
Muntele Tabor, pe care a fost infaptuita minunea domina inaltimile Galileei. Aici a fost construita in 1870 o biserica ortodoxa de preotul eroschimonah Irinarh Rosetii. Biserica are trei altare. Sfânta Liturghie se oficiaza in zilele obisnuite la altarul din dreapta, numit al Sfântului Ilie, iar duminica si in zilele de sarbatoare la altarul din mijloc, numit al Mântuitorului. Altarul din stânga este inchinat lui Moise pentru ca toti trei au fost vazuti stând de vorba pe Muntele Tabor. Schimbarea la Fata (Pobrejenia) este sarbatoarea care marcheaza faptul ca Mântuitorul avea puterea de a face minuni si asupra Sa insusi.
Multe biserici si manastiri din tara noastra au ca zi de hram aceasta sarbatoare, care este des reprezentata in iconografia crestina.
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii