În plin centrul Capitalei, în apropiere de Teatrul Bulandra si de Liceul Lazar, se afla una dintre cele mai frumoase biserici ale orasului: Biserica Sfântul Ilie Gorgani. Locasul actual a fost înaltat pe locul unuia mai vechi, o biserica mica de lemn ridicata în 1629, în timpul domniei lui Leon Voda, de catre spatarul Gorgan si distrusa la cutremurul din 1802.
Constructia noii biserici s-a înfaptuit între 1812-1819, prin contributia lui Ioan Caragea Voda si a breslei cojocarilor, ajutati de multi alti drept credinciosi dupa cum arata si pisania de deasupra usii de la intrare.
Biserica este asezata sus, pe un mic deal, având o scara monumentala de marmura, realizata mai târziu în 1936.
Stilul locasului este impozant, datorita zidurilor masive, frontonului impunator si a stâlpilor exteriori semiîngropati. Turla din fata a fost initial din lemn dar a fost refacuta din zid în 1936. Gradina ca si gardul din piatra de râu, cu stâlpi si panouri, construit de credinciosi în 1995, îi sporesc frumusetea, realizând o oaza de liniste si verdeata în mijlocul clocotului orasului. Interiorul se remarca de asemenea prin particularitati deosebite. Are forma de nava cu trei culoare si 10 stâlpi de lemn pentru sustinerea plafonului.
Asezarea longitudinala a celor sase rânduri de strane o aseamana cu unele biserici grecesti ca Sfântul Dumitru din Salonic. Nu se cunoaste numele celui care a executat prima pictura, dar se stie ca în 1913 a fost refacuta si spalata, tot atunci vopsindu-se si mobilierul. Biserica a fost pictata din nou în 1980. Lucrarea a fost executata în fresca de pictorii Pavel Chichitan si Elisabeta Ursu. Din vechea lucrare s-au mentinut icoana Sfântului Eustatiu si doua chipuri de heruvimi. De asemenea, cele cinci dintre icoanele de pe catapeteasma care au fost îmbracate artistic în argint între 1838-1897 se pastreaza în forma de atunci. În partea dreapta a intrarii se afla icoana Sf. Prorooc Ilie, apreciata si de specialisti de peste hotare ca un model splendid de arta bizantina. Cele doua clopote ale bisericii au: cel mai mare o inscriptie poloneza iar cel mai mic, una chirilica.
Biserica se bucura de încalzire centrala, instalata în 1996 si dispune de o mica biblioteca de împrumut cu carti care dezbat probleme ale ortodoxiei. De asemenea editeaza lunar un buletin parohial, iar din 1999 s-a luat initiativa unor noi restaurari care vor desavârsi frumusetea acestui asezamânt.
Comentarii