Scaldand tarmul de vest al Peninsulei Italice, marea Tireniana ofera calatorului indragostit de natura privelisti de o frumusete unica. Dintre acestea, Golful Neapole, aflat la poalele Vezuviului, etaleaza adevarate minuni, facandu-te sa juri, in sinea ta, ca te vei mai intoarce neaparat in acele sublime locuri.
Pe langa vestitul oras, care poarta numele golfului si despre care am mai notat cateva randuri fugare, in acest colt de pagina, exista aici o serie de alte mici localitati, adevarate bijuterii, in care frumusetea facuta de mana omului o concureaza pe cea naturala.
Dintre acestea, Sorento, asezata pe un mal de tuf vulcanic, se inalta dreapta spre cer. Era locul de vacanta preferat al romanilor. In Evul Mediu a cunoscut stapanirea bizantina si apoi a devenit un ducat normand independent. A fost calcata adesea de sarazini, dar locuitorii au stiut sa faca fata dusmanului. Marele poet italian Torquato Tasso s-a nascut aici in 1544, in mireasma livezilor de lamai si portocali. Mestesugarii au produs matasuri si dantele vestite pe continent, contribuind la bunastarea cetatii.
Catedrala, reconstituita in mare parte in epoca moderna, domina cele doua strazi principale ale orasului: Corso Italia si Via Tasso. Interiorul acestei minunate constructii expune cateva piese de mare valoare, printre care: tronul episcopal, un altar datand din secolul al XVI-lea si o fresca din secolul al XV-lea, reprezentand Adoratia pastorilor.
De mare interes poate fi, de asemenea Basilica San Antonio. Constructie de tip medieval, a fost renovata in stil baroc. Mormantul Sfantului poate fi vazut in cripta aflata intr-o capela construita inainte de secolul al XIV-lea si incorporata ulterior basilicii. Interiorul, cu o nava principala si doua laterale, contine numeroase picturi din secolul al XVII-lea. Alaturi de acestea trebuie amintita scena din sacristie reprezentand Nasterea, exemplu de arta populara a secolului al XVII-lea realizata de cei mai cunoscuti sculptori ai genului.
Nu departe de acest impunator monument, Sedile Dominova, o eleganta galerie din secolul al XV-lea, impresioneaza prin prosetiunea inca pastrata, iar Biserica Sfantului Francis se mandreste cu minunata clopotnita in stil maur, cu dantelaria in piatra, datand din secolul al XIV-lea.
Pe langa toate aceste minuni in piatra, nu trebuie uitat Muzeul „Correale di Terranova” instalat in palatul contilor cu acelasi nume inca din secolul al XVIII-lea. Muzeul contine o impresionanta colectie de arta aplicata: majolica, mobile in stil baroc napolitan, portelanuri Capodimonte, ceasuri si picturi ale scolii din Campania.
Langa Sorento, la Punta del Capo, se afla ruinele vilei romane care a apartinut lui Pollius Felix. Zidurile ei, atat cat au mai ramas, se inalta deasupra micului golf, strajuit de colti de stanca printre care serpuieste o carare ingusta. Expresia „vezi Napoli si apoi poti muri” capata aici noi dimensiuni. Desigur cel care a scornit aceasta vorba s-a referit nu doar la un oras, ci la intreaga zona din jurul golfului. Soare si apa, lumina si penumbra, totul creeaza o splendida armonie in care trecutul si prezentul pasesc alaturi, aducand deopotriva amintiri si sperante in sufletele locuitorilor, gata oricand sa-si petreaca cateva clipe invartindu-se in ritmul stravechii tarantele.
IRINA STOICA
Comentarii