Una dintre cele mai fascinante constructii megalitice de pe teritoriul Marii Britanii este monumentul neolitic Stonehenge, aflat in Câmpia Salisbury din sudul Angliei. Este probabil cel mai important monument preistoric din Anglia si unul dintre cele mai cunoscute din Europa. Nu se cunoaste exact anul in care a fost construit, nici de catre cine. S-a crezut multa vreme ca a fost ridicat de druizi, o populatie existenta aici inainte de patrunderea romanilor. Cercetarile arheologice au stabilit insa ca ansamblul a fost ridicat cu cel putin 1.000 de ani inaintea druizilor. In 2008, a fost indicata perioada constructiei ca fiind 2400-2200 i.Hr.
Monumentul este un ansamblu din patru cercuri concentrice construite din pietre, aflat in comitatul Wiltshire. Cercul exterior, numit Sarsen, are un diametru de 33 metri si a fost construit din 30 de blocuri uriase din piatra, cunoscute sub numele de megaliti sau menhire, dintre care numai 17 au ramas verticale. Deasupra acestor blocuri din piatra au fost asezate alte blocuri curbate din piatra. In interiorul acestui cerc se afla un altul din blocuri de piatra vânata la culoare. Acestea incercuiesc un aranjament in forma de potcoava, tot din piatra vânata, in interiorul caruia se afla asa-zisa Piatra de Altar, o placa din gresie.
Intregul complex este incercuit de un lant circular de menhire cu un diametru de 104 metri. In interiorul acestui aranjament se afla un banc de nisip acoperind 56 de morminte, cunoscute sub numele de „gaurile lui Aubrey”, dupa numele celui care le-a descoperit.
O cale procesionala, lata de 23 metri si lunga de aproape trei kilometri, intersecteaza terasamentul si aproape de intrarea in acest bulevard se afla Piatra Sacrificiului.
Constructia acestui ansamblu a inceput, dupa alti cercetatori in jurul anului 3000 i.Hr. si este ridicat din pietre cu o inaltime de circa 6 metri si greutate de pâna la 500 kilograme. Se pare ca au fost aduse din Câmpia Salisbury, in sudul Angliei, de la o distanta de circa 322 de kilometri. Nu se stie exact rolul pe care ansamblul il avea in viata locuitorilor de atunci, dar se pare ca aveau cunostinte de astronomie si ca ziua solstitiului de vara (21 iunie) prezenta pentru ei semnificatii deosebite.
Monumentul reprezinta un omagiu adus zeilor si, la o distanta de 5 km, se afla unul facut din lemn. Piatra simboliza nemurirea zeilor, iar lemnul caracterul efemer al vietii pe Pamânt. Inainte de rasaritul soarelui, credinciosii de atunci se duceau la Stonehenge-ul din piatra si asteptau aparitia astrului zilei, care dintr-o amumita pozitie se vedea atât de frumos incât oamenii considerau asta un semn divin. Apoi mergeau pe malul unui râu pâna ajungeau la monumentul din lemn, unde se rugau din nou zeilor, iar noaptea sarbatoreau.
Stonehenge a fost obiectul multor teorii privitoare la originea sa, unele având caracter mitologic, iar altele paranormale. S-a emis chiar ipoteza unor populatii supranaturale. Exista povesti care il evoca pe vrajitorul Merlin, care ar fi apelat la ajutorul unui urias sau a transportat pietrele printr-o magie din Irlanda.
Alte povesti sustin ca cel care a ridicat monumentul a fost diavolul. S-a mai spus chiar ca Merlin a transportat prin magie cercurile din piatra pentru a sluji ca loc de inmormântare pentru printii Marii Britanii.
In 1655, arhitectul John Webb a sustinut ca aici a fost un templu roman si mai târziu, John Aubrey l-a atribuit druizilor. Acest punct de vedere a fost indelung imbratisat, dar alti cercetatori nu i-au vazut pe druizi ca pagâni, ci ca patriarhi biblici. A fost utilizat si de adeptii New Age si folosit ca decor in numeroase filme si carti.
IRINA STOICA
Comentarii