Daca va atrage Venetia, orasul ce se intinde pe 120 de insule, separate de aproximativ 180 de canale, legate prin peste 400 de poduri, trebuie sa stiti ca la fiecare pas intalniti un monument istoric. Si aceasta pentru ca mai mult de 95% dintre cladirile din Venetia au statut de monument istoric.
Nu va sugeram nicio plimbare pe Canal Grande, nici vizita la Catedrala San Marco sau la Palatul ducal. (Oricum, nu cred ca fatada Catedralei, veritabila bijuterie de marmura, mozaicuri si sculpturi nu va va incita sa intrati. Veti avea ocazia sa descoperiti pe Altarul Fecioarei Nicopeia, icoana bizantina, facatoare de minuni, a Fecioarei, adusa de la Constantinopol in secolul 13. Ar mai fi de spus ca in altar se afla un mare bloc de granit, care serveste drept masa si care a fost adus in anul 1126 de la Tyr. Traditia spune ca pe aceasta piatra a stat Iisus cand a vorbit multimii. De asemenea, nu cred ca veti ocoli Galeriile de arta ce expun creatii ale titanilor picturii.)
Intentia noastra asa cum ati observat, nu este de a va sugera trasee in Venetia, ci a fost doar un reper pentru a descoperi un oras special situat la sud de Venetia, Ravenna. Cele mai importante monumente ale Ravennei sunt baptisteriile si bisericile imperiale bizantine datand din primele secole ale umanitatii.
Ravenna pastreaza si azi Mausoleul Imparatesei Galla Placidia. Este cea mai veche constructie bizantina a orasului si dateaza din secolul 5. Splendidele mozaicuri care ornamenteaza mausoleul, cu cupola si bolta cu stele aurii pe fond albastru inchis, scenele simbolice de pe pereti stralucesc si astazi in culori la fel de pure ca in momentul constructiei. Interiorul infrumusetat de sclipirile aurii ale boltei pastreaza o atmosfera de mister si datorita luminii care patrunde prin ferestrele de alabastru.
Ravenna este vestita si prin superba bazilica octogonala San Vitale, sfintita in anul 547. Biserica are doua etaje de exedre si o mare absida in care dainuie unele dintre cele mai cunoscute opere de arta bizantina din lume. Pe peretii absidei mozaicuri stralucitoare infatiseaza scene din Vechiul Testament. Bazilica are un decor somptuos, cu marmura colorata, coloane cu capiteluri sculptate si fresce impresionante.
Uimitoare mozaicuri cu fond de aur, reprezentand scene din viata lui Iisus pot fi admirate si la Basilica Sant’ Apollinare Nouvo, ridicata intre anii 493 si 596.
Multe alte monumente inscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO si numeroase comori ale artei universale puteti descoperi in Ravenna.
Dar pentru ca intentia declarata in titlul acestor insemnari este de a va sugera eventuale „trasee de vacanta” va voi spune ca relativ aproape, la sud de Dunare, langa Varna exista un oras special, Nesebar, supranumit „Ravenna Balcanilor”. (Despre istoria sa s-a scris cate ceva saptamana trecuta.) Aici exista remarcabile Bazilici realizate, in perioada bizantina timpurie. Realizari inalte ale civilizatiei crestine, exemplele de aici ale arhitecturii bisericesti evidentiaza nazuinta pictorilor ca din icoane sa straluceasca esenta sfanta. S-a nascut aici si mozaicul bizantin specific, in care rasfrangerile luminilor pe culorile alese sugereaza imagini deosebite.
In Nesebar existau peste 40 de biserici din Evul Mediu, unele datand din secolul al V-lea (Mitropolia Veche). Una dintre acestea – biserica „Eleusa”, situata pe malul Marii Negre – se presupune ca adapostea renumita icoana a Maicii Domnului Induiosarea cu ferecatura din argint, datata in anul 1342.
Mitropolia Noua „Sfantul Stefan”, din secolul al XI-lea, ingemaneaza stilul scolii bizantine de arhitectura cu pitorescul fatadelor decorate cu ceramica multicolora si smalturi stralucitoare, specifice arhitecturii bulgare.
„Sfanta Parascheva” (secolul XIII) atrage privirea cu fatada sa bogat decorata, din piatra, tigle, paharele ceramice smaltuite si mulaje de trifoi cu patru foi.
Una dintre cele mai bine pastrate si mai impresionante biserici este „Hristos Pantocrator” (secolul XIII). Monumentul impresioneaza cu bogatia formelor arhitectonice. Peretii exteriori sunt realizati cu alternarea abila a diferitelor forme arhitectornice, decorate cu detalii ceramice multicolore. Toate elementele decorative creeaza o sugestie artistica unica.
Bisericile din Nesebar au fost decorate tot timpul cu icoane frumoase. Acestea se disting prin dimensiunile lor mari, prin caracterul lor impozant, stilizarea eleganta si coloritul stralucitor.
Icoanele din Nesebar, unele dintre cele mai pretioase din Balcani, expuse si in Muzeul de Istorie al orasului, arata nivelul inalt al scolii de arte plastice din Nesebar. Avand in vedere bogatia de icoane de aici specialistii apreciaza orasul ca fiind „Ravenna Balcanilor”.
Dar pentru a va convinge de autenticitatea celor prezentate pana veti ajunge sa le vedeti „pe viu” va oferim cateva imagini semnificative.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii