Orasul este nu doar unul cultural ci si un simbol al credintei, fiind strans legat de numele regelui Olav Haraldson. Despre acesta se stie din Cronica Regilor Norvegiei, scrisa de Snorri Sturlason (1179-1241) ca s-a nascut in anul 995 si a devenit razboinic viking. Luptand in slujba ducelui Richard al II-lea al Normandiei, a luat contact cu crestinismul, iar in 1015 a avut o viziune prin care era indemnat sa plece spre nord. A pornit impreuna cu patru episcopi saxoni si a devenit rege al Norvegiei. Calatorind prin intreaga tara, i-a crestinat pe vikingi. Regele Knut al Danemarcei a ridicat pretentii asupra Norvegiei si, impreuna cu o armata de pagani norvegieni, a atacat tara. Olav a fost nevoit sa fuga spre Novgorod unde a fost bine primit, si-a reorganizat armata si batalia decisiva s-a dat la 29 iunie 1030. Depasit numeric, Olav a cazut sub securea unui pagan.
Trecut in randul Sfintilor, moastele sale au fost gasite afara din mormantul in care fusesera ingropate si, fiind facatoare de minuni, au fost depuse in cele din urma in Catedrala din Nidaros, cum se numea orasul la vremea respectiva. Securea a devenit un simbol al martiriului sau si apare si astazi pe uniformele armatei regale norvegiene.
Traditia spune ca altarul actualei catedrale se afla chiar pe locul unde a fost mormantul Sfantului Olav. Constructia a inceput in anul 1070 si a fost terminata in jurul anului 1300. A fost distrusa in cateva randuri de incendii si reconstruita de fiecare data. Este o constructie gotica dar transeptul pastreaza vechi elemente romanice. Este impresionanta ca dimensiuni, avand o lungime de 100 metri si o latime de 30 metri. Este bogat ornamentata si, din 1550 pana la Reforma, a fost tinta unui important pelerinaj, reluat din 1997.
Pe langa Catedrala, orasul prezinta si alte monumente incarcate de istorie. Unul dintre acestea este Muzeul Folcloric Trondelag, datand din 1909, unul dintre cele mai mari asezaminte de acest fel din Suedia. Fortareata Kristiansen este si ea un simbol al orasului. Ridicata pe un deal din est, dupa incendiul din 1681, a fost terminata in 1685. Rolul ei era acela de protectie impotriva atacurilor. Zidurile erau considerabile ca dimensiuni si, in 1750, a fost modernizata cu bastioane si cazemate. Cladirea principala era turnul defensiv, Donjonem, in care se afla artileria si armamentul militar, transformat in zilele noastre in muzeu.
In zilele Celui de al Doilea Razboi Mondial, nazistii au executat aici o serie de luptatori antifascisti, orasul fiind sediul celui mai faimos agent Gestapo norvegian, Hanry Rinnan. Orasul este si locul in care sunt incoronati regii Norvegiei, resedinta regala Stiffsgarden fiind cea mai importanta constructie din zona. Cuprinde o suprafata de 4000 m.p. si are 140 de camere.
Traditionale pentru Trondheim sunt si cladirile de lemn. Specifice zonei Scandinaviei. Acestea, se insira atat pe malurile Nidelvei cat si in centrul orasului. Unele case sunt acoperite cu motive florale, viu colorate, putand fi observate de la mare distanta. Cateva dateaza din secolul al XIX-lea si au fost transformate in pensiuni, muzee si anticariate. Unul dintre principalele puncte de reper ale orasului este Turnul de Televiziune, cu o inaltime de aproape 100 de metri, plasat in varful unui deal. Orasul are de asemenea o universitate de renume international, numeroase centre de cercetare si este considerat capitala tehnologica a tarii.
Aceste aspecte moderne nu umbresc cu nimic farmecul asezarii baroc din secolul al XVII-lea strabatuta si de mult mai vechile stradute medievale, inguste. Pe marginile unui fiord de aici poate fi admirata si statuia vikingului Leif Erikson, considerat adevaratul descoperitor al Americii. El poarta la gat o cruce crestina spunandu-se ca, acostand in Norvegia, in jurul anului 1000 a fost convertit la crestinism si trimis in Groenlanda pentru a raspandi credinta. Facand insa un ocol, a ajuns pe insula Newfoundland din Canada.
IRINA STOICA
Comentarii