Universitatea Salamanca, cea mai veche din tara si una dintre primele institutii de acest fel din lume, a fost infiintata in 1134. In 1218, regele Alfonso al IX-lea al Leonului – regat de care apartinea Salamanca la vremea respectiva – i-a oferit prima carta regala de infiintare si asezamântul a devenit repede cunoscut pe intregul continent. A fost prima institutie care a primit titlul oficial de „Universitate”, acordat in 1254, de regele Alfonso al X-lea cel Intelept al Castiliei si recunoscut de Papa Alexandru al VI-lea in 1255.
Orasul adaposteste un mare numar de monumente, cele mai multe in zona centrala si, printre ele, Universitatea impresioneaza prin fatada vechii cladiri, bijuterie a Renascentismului spaniol. Aceasta fatada este practic o adevarata „tapiserie” din gresie, expunând eroi de legenda, scene biblice si blazoane, dominata fiind de busturile lui Fernando de Aragon si al Isabelei de Castilia. Casatoria acestora (1479) a unit doua mari regate, alcatuind noul Regat Spaniol. Din multimea decoratiilor, studentii se straduiesc sa gaseasca „broscuta norocului” despre care se spune ca aduce noroc la examene.
Cunoscuta din opera lui Cervantes, despre care se spune ca ar fi fost student aici, Universitatea din Salamanca isi leaga activitatea de o serie de evenimente, unele dintre ele importante pentru cultura intregii lumi. Aici a fost creata in 1492 prima gramatica a limbii spaniole. Autorul ei, Antonio de Nebrija, a fost prima persoana din lumea occidentala care a cerut drepturi de autor. Tot in cadrul Universitatii au fost facute pregatirile pentru prima calatorie a lui Cristofor Columb, prin intrunirea consiliului, analizarea si sustinerea proiectului.
Aici a invatat prima femeie studenta din lume, Beatriz Galindo, supranumita „La Latina”, aici a predat prima femeie profesor universitar din lume, Lucia de Medrano, intre anii 1508-1509 si tot aici s-a instituit titlul de bibliotecar platit al bibliotecii Universitatii vechi – cea mai veche biblioteca mare din Europa.
In fata edificiului se afla „El Patio de las Escuelas”, un loc deschis, o piateta in care se inalta o alta cladire incarcata de istorie, Hospital del Estudio, din secolul al XV-lea, care adaposteste rectoratul. In centrul acestei piete este statuia lui Fray Luis de Léon, un important om de litere spaniol, distins profesor al Universitatii, cel care a realizat prima traducere partiala a Bibliei in spaniola. Dezvoltarea orasului drept centru universitar a dus si la constructia unei noi catedrale, cea veche devenind neincapatoare.
Catedrala veche a fost conceputa in stil romanic, lucrarile demarând in 1140 si sfârsindu-se dupa un secol. In interior se afla morminte din secolele al XIII-lea si al XIV-lea si o orga a maestrului Salinas, bun prieten al profesorului Fray Luis. Centrul catedralei este dominat de Fecioara de la Vega si in partea superioara este prezentata, intr-o fresca, Judecata de Apoi. Turnul Cocosului, adevarat simbol al orasului, vadeste influenta orientala. Noua catedrala a fost construita intre 1512-1733, in stil gotic, având numeroase decoratiuni si un interior impunator, cu coloane zvelte sustinând bolta si creând senzatia de armonie.
In exterior exista o statuie a Astronautului, adaugata in secolul al XX-lea, reprezentând epoca moderna. Orasul este plin de statui, de parcuri si muzee, toate profund ancorate in istorie. Unul dintre aceste monumente este Casa Scoicilor, ridicata cu ajutorul Regilor Catolici. In exterior se afla incastrate pe ziduri peste 300 de scoici, despre care se spune ca ascund dedesubt, fiecare dintre ele, câte o moneda de aur. Cladirea adaposteste Biblioteca Publica si exact in fata ei se afla o constructie baroc, impartita in trei: biserica, un colegiu si camin studentesc.
Peste râul Tormes este construit Podul Roman, foarte solid, pâna cu un secol in urma singurul pod care traversa aceasta apa in oras. Nu se cunoaste numele constructorului, dar ne place sa credem ca a fost ridicat de imparatul Traian, umbra sa adaugându-se astfel celor ale lui Cervantes si Cristofor Columb.
IRINA STOICA
Comentarii