Capitala a provinciei cu acelasi nume, Utrecht este al patrulea oras din Olanda, renumit centru istoric, cultural si artistic. In primul secol al acestei ere, imparatul roman Claudius a construit o fortificatie din lemn si pamant pe malul Rinului, care insa de-a lungul vremii si-a schimbat cursul. Cursul vechi al fluviului este folosit in prezent de doua rauri mici: „Raul stramb” si „Raul vechi”. In vest se afla Canalul Amsterdam – Rin in vreme ce in sud se afla un alt canal mai vechi.
Orasul avea sa se formeze in jurul anului 47 pornind de la respectiva garnizoana romana. Aceasta facea parte dintr-o linie de aparare a Imperiului Roman-limes, la granita de nord. Fortificatia se numea „Traiectum” si de-a lungul anilor a putut apara si controla ruta de comert intre Köln si Anglia.
Intre anii 50-275 Traiectum a fost construit de patru ori si, dupa plecarea romanilor, au luptat pentru ea francii si frizanii. Treptat, in ciuda luptelor politice si religioase, Utrecht prospera, mai intai ca oras religios prin construirea de biserici, actiune in care se remarca episcopul Bernard care in secolul al XI-lea realizeaza un plan in forma de cruce avand in mijloc Domkerk si patru biserici din care au ramas doar doua.
In 1529 este semnata Uniunea de la Utrecht, un acord impotriva spaniolilor, marcand inceputul formarii statului olandez. Peste mai putin de un veac, in 1636 este fondata Universitatea care s-a dezvoltat neintrerupt, constituind si in zilele noastre una dintre cele mai prestigioase institutii de acest fel din Europa.
In 1713 se semneaza celebrul Tratat de la Utrecht, care aduce pace in zona si deschide drumul cooperarii europene dar istoria moderna a orasului incepe cu adevarat in 1815, o perioada de mare inflorire culturala si economica.
Ocupat in timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial si eliberat in 1945 a devenit cunoscut nu doar prin activitatea sa studenteasa sau prin viata de noapte ci si prin multimea monumentelor care ii evoca trecutul.
Desigur ca principalul punct de atractie al orasului este centrul traversat de canale in a caror apa se oglindesc vechile case si multimea bicicletelor care circula pe stradutele pietroase.
Cea mai mare placere a turistilor este sa se plimbe de-a lungul vechiului canal Oudegracht care isi croieste drum pe traseul de odinioara al Rinului si a fost centrul unui port medieval, Canalul nou Nieuwergracht, sau Drift aduce la randul sau o nota de pitoresc orasului. Ambele sunt traversate de poduri cu nume sugestive cum ar fi „Podul Painii” sau „Podul Orfanilor”. Apa curge la circa cinci metri sub nivelul strazilor si pe cheiuri se afla o multime de magazine si cafenele la care se coboara pe strazi special amenajate.
Unul dintre simbolurile orasului este Catedrala St. Martin (Domkerk), una dintre cele mai importante biserici. Constructia ei a inceput in anul 1254, fiind ridicata pe locul unei mai vechi biserici romanice. Lucrarile s-au desfasurat in mai multe etape. Corpul a fost format in secolul al XIV-lea, transeptele adaugate in secolul al XV-lea si in anii urmatori doua capele. A fost incorporat si turnul din apropiere – Domtoren care insa a fost separat de restul constructiei in 1674 in urma unui cutremur. Ruinele au fost indepartate abia in 1826 cand au inceput restaurarile terminate in 1988.
Turnul fusese construit intre 1320-1382, are o inaltime de 112 metri, este cea mai inalta constructie de acest fel din Olanda si prezinta in carillon de 50 de clopote. In ceea ce priveste Catedrala, deosebit de importante sunt mormintele vechi dar si gradina cu o statuie de bronz a unui calugar.
Una dintre cele mai vechi biserici din oras este insa St. Peterskerk, ridicata in 1048 cu doua turnuri in stil romanic si adapostind sarcofagul episcopului.
Remarcabile sunt si muzeele orasului. Dintre acestea Muzeul Catharijneconvent prezinta istoria crestinismului in Olanda. Deschis in 1978 prezinta o impresionanta colectie de arta medievala.
Muzeul Speelklok este dedicat cutiilor instrumentelor muzicale si ceasurilor vechi iar la 16 kilometri de oras se inalta Castelul din Haar, construit in 1922, inconjurat de gradini si coborat parca din basmele cu zane.
IRINA STOICA
Comentarii