Situat in Muntii Alpi, pe dreapta Rinului, Principatul Liechtenstein este una dintre cele mai mici tari din lume. In acest sens ocupa locul al patrulea in Europa dupa Vatican, Monaco si San Marino. Vecin cu Austria si Elvetia, are capitala la Vaduz, un oras cu circa 3.000 de locuitori, presarat cu arbori, flori si plante decorative catarate pe garduri sau umplând curtile locuitorilor.
Orasul este resedinta familiei regale si sediu al guvernului si parlamentului. Numele Vaduz vine din latina si dateaza de pe vremea când romanii conduceau provincia respectiva numita Ratia. A fost mentionat documentar pentru prima oara in 1150. Comitatul Vaduz, care constituie astazi cea mai mare si mai importanta parte a principatului a fost fondat in 1342 iar castelul fortareata de aici a adapostit câtiva duci de origine germana.
In 1712 Printul Hans Adam de Liechtenstein a preluat conducerea comitatului pe care in 1719 regele Carol al VI-lea il uneste cu domeniul Schellenberg creând Principatul Liechtenstein cu capitala Vaduz. Initial, in zona s-a practicat agricultura. Orasul era cunoscut mai ales pentru vinurile sale dar ulterior a devenit un important centru cu multe oportunitati pentru comert international, industrie si banci. Gazduieste o serie de firme, Vaduz fiind capitala serviciilor financiare din Liechtenstein.
Exista câteva obiective turistice de mare interes, cum ar fi Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul National, Scoala de Muzica, Universitatea de Stiinte Aplicate, Muzeul de Ski, Biblioteca Nationala, o piscina in aer liber, Kim Park Stadium.
Simbolul orasului este insa Castelul Vaduz, amplasat pe un deal si având o vechime de circa 700 de ani. Din 1938 este resedinta familiei regale, conducatorul acesteia si al tarii fiind printul Hans Adam al II-lea, considerat ca bogatie al saselea monarh din lume. Castelul nu este vizitabil dar o macheta a acestuia a fost amplasata in centrul orasului spre bucuria turistilor.
Remarcabila este si Catedrala Sfântul Florian ridicata la intrarea in Vaduz. Turla ei impunatoare poate fi vazuta din orice colt al orasului. A fost ridicata in 1873 pe locul unei vechi biserici catolice. Este o cladire gotica, realizata dupa planurile arhitectului Friedrich von Schmidt (1825-1891). A primit rangul de catedrala in 1992. Patronul ei protector Sfântul Florian a trait in secolul al VII-lea.
Cea mai veche cladire din oras este Red House, o constructie din piatra si lemn, care nu se poate vizita dar este vesnic inconjurata de turistii care vor sa se fotografieze aici. In general cladirile nu sunt prea inalte si nici strazile prea largi, ceea ce confera orasului un aer linistit si aristocrat in acelasi timp.
O alta cladire simbol al orasului este primaria – Rathaus. Are o intrare arcuita, un balconas pictat si un cal fantezist decorând una dintre fatade. Foarte aproape este cladirea guvernului, frumos decorata sub stresini si deasupra ferestrelor.
Muzeul de Arta Moderna si Contemporana (Kunstmuseum Liechtenstein) este o cladire avangardista – o cutie neagra construita din beton si bazalt intunecat. A fost elaborata de arhitectii elvetieni Meinrad Morger, Heinrich Degelo si Christian Kerez si terminata in noiembrie 2000. Arhitectii au realizat la subsol o parcare generoasa iar muzeul gazduieste importante colectii clasice si contemporane. Pot fi mentionate si alte constructii simbolice cum sunt Muzeul de Istorie dar si centrele sportive, in special cel de pe malul Rinului in care se desfasoara festivalul anual de film.
De remarcat ca locuitorii au un nivel de viata foarte ridicat, ca folosesc o germana asemanatoare mai degraba cu cea vorbita in Elvetia si ca se bucura de tot felul de festivaluri si târguri traditionale.
IRINA STOICA
Comentarii