Din motive mai mult sau mai putin… lirice, principala maladie a primaverii la care ne gandim este astenia. Sigur ca i se alatura de pilda asa-numitele „gripe tarzii”, insa aproape prin excelenta anotimpul revenirii la viata reactiveaza totodata din plin afectiunile greu-incercatului aparat digestiv. Persoanele cele mai predispuse sa sufere de gastrita sunt cele care au o alimentatie dezechilibrata (care mananca o data pe zi, de exemplu), cele care fumeaza, consuma cafea in exces ori cele care au un nivel ridicat de stres.
Gastritele revin in forta
Gastrita este o inflamatie a mucoasei care acopera peretii stomacului. Cauzele aparitiei sale sunt, cel mai frecvent, administrarea de medicamente (mai ales antiinflamatoare), consumul de alcool si de alimente agresive pentru tubul digestiv, prezenta unei bacterii (Helicobacter pylori) in stomac, privarea de somn sau un nivel ridicat al stresului psihic. Unul sau mai multi dintre acesti factori duc la aparitia gastritei; netratata la timp aceasta evolueaza spre ulcer. Durerile si arsurile stomacale, starile de greata, balonarile, ametelile si chiar varsaturile sunt simptomele specifice maladiei care se acutizeaza odata cu venirea primaverii. Desi nu se poate aprecia cu exactitate cu cat creste numarul cazurilor, un lucru este cert: gastrita constituie o afectiune de sezon care trebuie luata foarte in serios, deoarece in acest anotimp consumam mai multe fructe si legume ce cresc aciditatea gastrica.
In afara de alimentele iritante (condimente, produse cu aditivi alimentari etc.), pentru inflamarea mucoasei stomacului sunt responsabili si alti factori, dintre care mentionam in mod special bacteria Helicobacter pylori. Aceasta afecteaza peste 75 la suta din populatia globului si trebuie stiut ca ea este principala cauza pentru aparitia cancerului de stomac. Mai mult decat atat, foarte ingrijorator este faptul ca, in 70 la suta din cazuri, prezenta bacteriei este asimptomatica. Cele mai afectate sunt circa jumatate din persoanele de 60 de ani si de peste 60 de ani. Atentie: gastrita poate aparea si fara manifestari clinice.
Cum se trateaza
In nici un caz prin automedicatie. Prima interventie va fi obligatoriu cea a medicului, intr-o etapa initiala pentru stabilirea fara dubii a diagnosticului (aproape intotdeauna, astazi, prin endoscopie si, eventual biopsie). Exista doua tipuri de gastrita: acuta si cronica. Spre deosebire de cea cronica, gastrita acuta se vindeca prin eliminarea factorilor declansatori si prin urmarea stricta a tratamentului prescris de medic. Gastrita cronica insa poate persista ani in sir si se poate agrava daca nu este tratata, ducand chiar la aparitia cancerului de stomac. In cazul unei gastrite acute hiperacide vor fi utilizate pentru tratament medicamente din clasele: l antiacide (amestecuri de substante alcaline); l antisecretorii (substante ce au rolul de a inhiba secretia acida l ranitidina, famotidina, omeprazolul). Cand se evidentiaza existenta germenului Helicobacter pylori in mucoasa gastrica, se asociaza un tratament antibiotic de eradicare a acestei infectii.
Atentie la ce mancati!
Stabilirea regimului alimentar pentru prevenirea si tratarea gastritei sau a ulcerului se face dupa trei reguli de baza: – evitarea agresorilor, adica a tuturor alimentelor si substantelor care favorizeaza aparitia acestor boli digestive; – individualizarea alimentatiei (pentru vindecarea gastritei exista tot atatea regimuri cate feluri de pacienti).
Singura modalitate de a afla care alimente ne ajuta in lupta cu aceasta afectiune este experimentarea directa. Incercand pe rand alimentele care nu sunt pe lista celor interzise vom afla care este regimul alimentar ce permite tinerea sub control a bolii; – folosirea alimentelor-medicament, in primul rand a celor alcaline si a celor „reci”.
Sucurile alcaline – sunt cele obtinute din varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, urzica. In casa se obtin cu ajutorul storcatorului centrifugal. Se recomanda o cura de 2-3 zile, in care sa se consume exclusiv aceste sucuri ce reduc aciditatea gastrica, regleaza digestia si „repara“ mucoasa gastrica. Daca organismul nu se acomodeaza la acest tratament, puteti incerca o varianta mai usoara: se beau cate 50 mililitri de suc de varza, cu 30 de minute inainte de fiecare masa, iar la o ora dupa masa suc de cartofi – 50 mililitri.
Alimentele „reci” sunt: smantana, iaurtul, laptele dulce. Gastrita si ulcerul se trateaza in mod traditional, atat in medicina populara, cat si in cea oficiala, cu cantitati mari de lapte. De regula, este indicat ca in aceste afectiuni sa se consume cate un litru de lapte pe zi. Condimentele „reci” sunt menta, feniculul, coriandrul si chimenul, – calmante gastrice blande, preferabile condimentelor clasice (sare, piper ori diferite pulberi din comert).
Boala are si „prieteni”
In acelasi timp, eliminati total dusmanii eterni ai sanatatii omului. Alcoolul este fara doar si poate inamicul numarul unu al persoanelor bolnave sau predispuse la gastrita si la ulcer, deci se va elimina complet, in toate formele. Tutunul constituie un factor de risc, nu doar pentru aparitia gastritei sau a ulcerului, ci si pentru evolutia acestora spre cancer. Zaharul si dulciurile concentrate in general – favorizeaza (mai ales zaharul) dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori in stomac.
Se vor elimina complet din alimentatie si, in plus, vor fi evitate inghetata, dulceata, gemul, bomboanele, ciocolata etc. Mezelurile din comert si carnea conservata contin asa-numitii nitriti, aditivi sintetici extrem de agresivi pentru tubul digestiv, in general, si pentru stomac, in special. Aditivii alimentari sintetici, in special amelioratorii de gust si de aroma, conservantii (dar nu numai ei) au „darul” de a irita mucoasa gastrica, de a declansa o hipersecretie de sucuri acide. Deloc intamplator, explozia de cazuri de gastrita din ultimele decenii este cauzata in buna masura de alimentele imbogatite cu „celebrele”
E-uri.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii