• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 14 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 14 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un subiect dulce-amar: zaharul invertit

Un subiect dulce-amar: zaharul invertit

11 ianuarie 2015
in Consultatii fara plata
A A

Zaharul invertit este un amestec fizic de glucoza si de fructoza (nu o combinatie chimica realizata pe seama celor doua), provenind din zaharoza. Pentru a intra în fluxul sangvin în urma procesului de absorbtie, zaharoza trebuie sa treaca printr-un proces de invertire. Zaharoza, daca nu este invertita când trece în fluxul sangvin, se dovedeste a fi un compus inert, eliminându-se ca atare prin urina. Invertirea interna a zaharului se desfasoara cu consum de calciu, fenomen ce poate determina în timp diverse dereglaje (decalcifieri, tulburari intestinale, tetanie etc.). Mai mult, prin epuizarea invertazei, pot avea loc fenomene de intoleranta alimentara si instalarea unor stari de astenie.


Din aceste motive, se considera ca este mai sanatos sa se introduca în organism zahar gata invertit, desi, daca nu este natural, nici acesta nu este benefic sanatatii.

Zaharul invertit artificial sau mierea artificiala. Solutiile de zahar invertit obtinute din zahar tos sau zahar pudra poarta numele de miere artificiala. Aceasta solutie „de dulce” nu este sanatoasa. Zaharul invertit alimentar, daca nu este natural, asa cum se gaseste în mierea de flori si mierea de mana, prin faptul ca se absoarbe deosebit de repede (mai repede decât zaharul rafinat), creste brusc glicemia si îngrasa.

Participarea pancreasului la metabolizarea acestuia este chiar mai mare decât în cazul zaharului rafinat (deoarece insulina fixeaza glucoza, nu zaharoza, iar absorbtia glucozei libere este mai brusca). De asemenea, compozitia unilaterala concentrata, ca si în cazul altor alimente de acest tip (uleiuri rafinate, faina alba etc.), poate produce dezechilibre metabolice. Solutiile nenaturale de zahar invertit sunt utilizate la scara larga în industria alimentara, cu importante consecinte negative asupra sanatatii.

Zaharul invertit, fiind mai dulce ca zaharul din care provine, se utilizeaza la fabricarea siropurilor, îndulcitorilor, înlocuitorilor de miere, înghetatelor, racoritoarelor, bomboanelor, lichiorurilor etc. Desi exista o sursa majora naturala de zahar invertit (mierea), se propaga ideea folosirii zaharului invertit artificial, obtinut din cristale rafinate de zahar tos, pe considerentul ca produsul obtinut este sanatos. Ar fi însa primul caz din istorie, în care, dintr-un aliment industrial arhirecunoscut pentru nocivitatea sa, s-ar obtine un preparat convenabil pentru organism! Cei care se lasa cu usurinta pacaliti, sunt îndemnati chiar sa-si prepare în conditii casnice, ca sursa „de dulce”, astfel de solutii „inofensive”.

Zaharul invertit natural, în cantitate moderata, este sanatos, deoarece, spre deosebire de zaharul rafinat, nu produce decalcifieri si, în plus, întotdeauna se asociaza cu numerosi compusi bio valorosi pentru organism, inclusiv cu invertaza naturala. În natura, zahar invertit se gaseste (în afara de miere) în fructele foarte coapte, în pseudobacele unor arbusti ca ienuparul, tuia s.a. si în legumele si fructele „piscate de ger”.

Astfel de surse naturale, prin zaharul invertit din compozitie, nu dauneaza în niciun fel sanatatii. Cea mai accesibila si mai valoroasa sursa de zahar invertit ramâne însa mierea naturala, dar se impun restrictii cantitative si în legatura cu utilizarea alimentara a acesteia. E important, de asemenea, sa mai mentionam ca, din punct de vedere caloric, între zaharoza si zaharul invertit luate în stare pura nu exista nicio diferenta.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Optimismul ca hrana pentru suflet

Urmatorul Articol

Alchimistii Evului Mediu

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Consultatii fara plata

Când Soarele nu mai „livreaza” suficienta vitamina D…

11 noiembrie 2025

Sezonul rece, respectiv toamna si iarna, nu înseamna doar traditionalul belsug de...

Consultatii fara plata

Beneficiile orei standard permanente

27 octombrie 2025

Schimbarea anuala a orei oficiale are la baza ratiuni exclusiv economice, care...

Consultatii fara plata

Tratament modern contra durerilor de spate

27 octombrie 2025

Combinatiile dintre terapia cognitiv-comportamentala, mindfulness si exercitiile fizice au devenit unele dintre...

Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Consultatii fara plata

Higheghe si vin

6 octombrie 2025

În Piata Unirii din Oradea, aproximativ 600 de dansatori din 20 de...

Urmatorul Articol

Alchimistii Evului Mediu

Klimt si frunza de aur

Bremen, orasul legendelor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

6 noiembrie 1494 – S-a nascut sultanul Soliman Magnificul

11 noiembrie 2025

Soliman Magnificul, cunoscut si sub numele de Soliman I, a fost unul...

Citeste mai departe
Blitz

Filme de Oscar despre laureatii cu… Nobel!

11 noiembrie 2025

De la savanti care au schimbat cursul stiintei pâna la lideri care...

Citeste mai departe
Blitz

Tinutul Momârlanilor, Tara dintre Jiuri

11 noiembrie 2025

Cunoscuta si ca Tinutul Momârlanilor, o denumire de suflet pentru locuitorii zonei,...

Citeste mai departe
Femina Club

Pasi esentiali

11 noiembrie 2025

Un adevar ce nu poate fi ignorat este acela ca pielea din...

Citeste mai departe
Femina Club

Pateuri cu sardele

11 noiembrie 2025

Un pachet cu aluat de pateuri. Umplutura: o conserva cu sardele, piper....

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 10-16 noiembrie 2025

11 noiembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Saptamâna aceasta va fi una care va va multumi pentru...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.