Zaharul invertit este un amestec fizic de glucoza si de fructoza (nu o combinatie chimica realizata pe seama celor doua), provenind din zaharoza. Pentru a intra în fluxul sangvin în urma procesului de absorbtie, zaharoza trebuie sa treaca printr-un proces de invertire. Zaharoza, daca nu este invertita când trece în fluxul sangvin, se dovedeste a fi un compus inert, eliminându-se ca atare prin urina. Invertirea interna a zaharului se desfasoara cu consum de calciu, fenomen ce poate determina în timp diverse dereglaje (decalcifieri, tulburari intestinale, tetanie etc.). Mai mult, prin epuizarea invertazei, pot avea loc fenomene de intoleranta alimentara si instalarea unor stari de astenie.
Din aceste motive, se considera ca este mai sanatos sa se introduca în organism zahar gata invertit, desi, daca nu este natural, nici acesta nu este benefic sanatatii.
Zaharul invertit artificial sau mierea artificiala. Solutiile de zahar invertit obtinute din zahar tos sau zahar pudra poarta numele de miere artificiala. Aceasta solutie „de dulce” nu este sanatoasa. Zaharul invertit alimentar, daca nu este natural, asa cum se gaseste în mierea de flori si mierea de mana, prin faptul ca se absoarbe deosebit de repede (mai repede decât zaharul rafinat), creste brusc glicemia si îngrasa.
Participarea pancreasului la metabolizarea acestuia este chiar mai mare decât în cazul zaharului rafinat (deoarece insulina fixeaza glucoza, nu zaharoza, iar absorbtia glucozei libere este mai brusca). De asemenea, compozitia unilaterala concentrata, ca si în cazul altor alimente de acest tip (uleiuri rafinate, faina alba etc.), poate produce dezechilibre metabolice. Solutiile nenaturale de zahar invertit sunt utilizate la scara larga în industria alimentara, cu importante consecinte negative asupra sanatatii.
Zaharul invertit, fiind mai dulce ca zaharul din care provine, se utilizeaza la fabricarea siropurilor, îndulcitorilor, înlocuitorilor de miere, înghetatelor, racoritoarelor, bomboanelor, lichiorurilor etc. Desi exista o sursa majora naturala de zahar invertit (mierea), se propaga ideea folosirii zaharului invertit artificial, obtinut din cristale rafinate de zahar tos, pe considerentul ca produsul obtinut este sanatos. Ar fi însa primul caz din istorie, în care, dintr-un aliment industrial arhirecunoscut pentru nocivitatea sa, s-ar obtine un preparat convenabil pentru organism! Cei care se lasa cu usurinta pacaliti, sunt îndemnati chiar sa-si prepare în conditii casnice, ca sursa „de dulce”, astfel de solutii „inofensive”.
Zaharul invertit natural, în cantitate moderata, este sanatos, deoarece, spre deosebire de zaharul rafinat, nu produce decalcifieri si, în plus, întotdeauna se asociaza cu numerosi compusi bio valorosi pentru organism, inclusiv cu invertaza naturala. În natura, zahar invertit se gaseste (în afara de miere) în fructele foarte coapte, în pseudobacele unor arbusti ca ienuparul, tuia s.a. si în legumele si fructele „piscate de ger”.
Astfel de surse naturale, prin zaharul invertit din compozitie, nu dauneaza în niciun fel sanatatii. Cea mai accesibila si mai valoroasa sursa de zahar invertit ramâne însa mierea naturala, dar se impun restrictii cantitative si în legatura cu utilizarea alimentara a acesteia. E important, de asemenea, sa mai mentionam ca, din punct de vedere caloric, între zaharoza si zaharul invertit luate în stare pura nu exista nicio diferenta.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii