• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 2 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 2 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Grasimile si inima

Grasimile si inima

10 iunie 2020
in Consultatii fara plata
A A

Contrar a ceea ce se stia pâna nu demult, un studiu canadian realizat de cercetatori ai Universitatii „McMaster” din Hamilton arata ca grasimile nu fac rau inimii si sistemului circulator, ci dimpotriva. În contextul dat, pâinea este, în mod cert, mai periculoasa decât un gratar suculent; la fel si pastele fainoase!

 Daca pâna acum stiam ca un colesterol în exces, cauzat de un consum mare de grasimi, este extrem de periculos pentru sistemul circulator, un nou studiu, axat pe impactul urbanizarii asupra factorilor de risc al bolilor cardiovasculare, contrazice oarecum acest rezultat.

 Studiul a durat 12 ani si a implicat peste 154.000 de persoane cu vârste între 35 si 70 de ani provenind din 18 tari si având diferite niveluri de trai. Rezultatele se pot rezuma astfel: limitarea consumului de grasimi nu duce la îmbunatatirea sanatatii, în schimb pot avea efecte foarte bune reducerea consumului de carbohidrati sub 60% din consumul total de energie si cresterea consumului de grasimi cu pâna la 35%. În perioada în care s-a efectuat studiul s-au înregistrat 5.796 decese si 4.784 episoade cardiovasculare.

 Cercetatorii au constatat ca: – persoanele care consuma multe grasimi prezinta un risc de deces mai scazut cu 23%, risc de a avea ictus cu 18% mai mic (criza de epilepsie manifestata prin pierderea brusca a cunostintei si prin convulsii) si cu 30% mai redus de a muri din cauza diverselor probleme, comparativ cu bolile cardiovasculare; – cei care consuma multi carbohidrati au risc de deces cu 28% mai mare decât cei care consuma putine alimente bogate în zahar. Fiecare tip de grasime din cele mentionate de subiecti a fost studiat separat si s-a ajuns la concluzia ca un consum de grasimi saturate reduce riscul de deces cu 14%, cel de grasimi monosaturate cu 19% si cel al grasimilor polisaturate cu 29%.

 Consumul major de grasimi saturate reduce riscul unui ictus cu 21%. Pe de alta parte, consumul de carbohidrati se pare ca duce în timp la cresterea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Asadar, este bine sa reducem consumul de pâine, paste si dulciuri.

 În plus, ar fi de preferat consumul grasimilor monosaturate; de exemplu, ulei de masline. De asemenea, anumite grasimi polisaturate sunt extrem de utile; între acestea, Omega 3, care se gaseste în peste sau în fructele uscate.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

O scriitura delicata si subtila

Urmatorul Articol

Omul nu este o fiinta lenesa

Articole Similare

Consultatii fara plata

Beneficiile orei standard permanente

27 octombrie 2025

Schimbarea anuala a orei oficiale are la baza ratiuni exclusiv economice, care...

Consultatii fara plata

Tratament modern contra durerilor de spate

27 octombrie 2025

Combinatiile dintre terapia cognitiv-comportamentala, mindfulness si exercitiile fizice au devenit unele dintre...

Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Consultatii fara plata

Higheghe si vin

6 octombrie 2025

În Piata Unirii din Oradea, aproximativ 600 de dansatori din 20 de...

Consultatii fara plata

Tratarea unghiilor încarnate

6 octombrie 2025

Incarnarea unghiilor se refera la cresterea anormala a acestora, astfel încat „varfurile”...

Consultatii fara plata

Ce semnaleaza echimozele?

29 septembrie 2025

Vânataile inexplicabile se datoreaza cel mai frecvent unei deficiente, unor elemente de...

Urmatorul Articol

Omul nu este o fiinta lenesa

Secretele “Turnului Babel”

Manastirea Dobrovat

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

23 octombrie 1812 – Complotul generalului Malet

27 octombrie 2025

În zorii zilei de 23 octombrie 1812, la Paris, generalul Claude François...

Citeste mai departe
Blitz

Filme de Oscar: „Oameni obisnuiti”

27 octombrie 2025

În septembrie 2025, lumea filmului a pierdut o legenda: Robert Redford, regizorul...

Citeste mai departe
Blitz

Calatorie în lumea de dincolo

27 octombrie 2025

Palatul Sutu gazduieste, din 23 octombrie, expozitia „Calatoria în lumea de dincolo....

Citeste mai departe
Femina Club

Ten ferm si luminos

27 octombrie 2025

Aspectul sanatos, tanar, frumos al tenului bine hidratat se mentine si cu...

Citeste mai departe
Femina Club

Suc de legume si fructe

27 octombrie 2025

15 frunze spanac, 1 castravete, 1 mar verde, o lamaie, 5 frunze...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 27 octombrie – 2 noiembrie 2025

27 octombrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa obiectivitate pentru a putea vedea cum va...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.