Consumul de cafea, atât de contestat, considerat unul dintre factorii de risc in cazul bolilor cardio-vasculare, pare a fi… benefic in prevenirea afectiunilor hepatice.
Asistam la reabilitarea cafelei? Potrivit concluziilor unui studiu efectuat de un cercetator american, aparitia bolilor hepatice poate fi prevenita prin consumul de cafea si de alte bauturi cu cofeina. Se sustine ca, desi efectul benefic al cofeinei a fost demonstrat, nu se stie cum actioneaza impotriva bolilor de ficat. "Cofeina blocheaza un receptor care se gaseste in creier si in ficat. Ar putea avea efecte imunologice" spune dr. James E. Everhart. In cadrul studiului efectuat, echipa, de cercetatori a constatat ca, pe masura ce consumul de cafea si de alte produse cu cofeina era mai crescut, cu atât scadea riscul afectiunilor hepatice. Proportia se pastra, indiferent de vârsta sau de sex. Cercetatorii au observat ca efectul protector era mai puternic la cofeina decât la cafea. "Cel mai important lucru este ca aceasta descoperire sa duca la aparitia altor studii care sa precizeze daca efectul benefic este dat de consumul de cafea sau de cel de cofeina", a precizat dr. James E. Everhart.
Comentarii