Numeroase studii stiintifice au scos in evidenta anumite beneficii ale consumului de cereale integrale pentru sanatate si in special rolul lor in mentinerea unui corp bine proportionat si suplu, dar si facilitatea unei functionari normale a aparatului digestiv. Cu cat in alimentatie sunt incluse mai multe cereale integrale, cu atat mai bine se pastreaza supletea corpului.
Acestea, daca sunt consumatoare in mod constant ale respectivului tip de aliment, au tendinta de a ramane mai „subtiri”, fara depuneri de tesut adipos, ceea ce presupune insa si o activitate fizica regulata.
Totodata, cerealele integrale constituie o foarte importanta sursa de fibre vegetale, care favorizeaza tranzitul intestinal regulat si ajuta astfel la pastrarea sanatatii sistemului digestiv si, implicit, confortul digestiv. In mod special, ele aduc in corp glucide – importanta sursa de energie – si amintitele fibre, care favorizeaza senzatia de satietate, mentinand astfel starea normala pana la momentul mesei urmatoare. E bine de stiut ca germenii conservati in bobul din care se obtine produsul alimentar este bogat in vitamine din grupa B, ca si in minerale.
Privitor la consumul de cereale integrale, se recomanda o frecventa de trei portii pe zi. Pentru aceasta, este suficient sa se aleaga alimente care includ unul dintre elementele enumerate mai jos; in mod normal, ele trebuie sa apara la inceputul listei de ingrediente inscrise pe ambalaj, ceea ce ar garanta o cantitate importanta in produsul respectiv:
– grau integral;
– faina de ovaz;
– grau expandat;
– orz perlat;
– orez brun;
– paste integrale;
– ovaz integral sau fulgi;
– porumb integral;
– secara integrala.
Orientativ din punctul de vedere al cantitatilor, va prezentam si cateva repere pentru estimarea celor trei portii zilnice recomandate: 2 linguri rase de orez brun fiert; 3 linguri rase de paste de grau integral; 6 linguri de cereale integrale; 3-4 pesmeti pe baza de faina integrala; o felie de paine integrala, de marime mijlocie.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii