Cel mai vechi sistem de transport subteran din lume, metroul din Londra, a fost dat in folosinta pe 10 ianuarie 1863, constituind si astazi o retea des uzitata de locuitorii capitalei britanice. In ciuda numelui sau, doar 45% din totalul liniilor metroului londonez se gaseste sub pamant, restul retelei aflandu-se la suprafata si intinzandu-se pana in suburbiile Londrei.
Numit de londonezi „The Tube”, metroul are 275 de statii si se intinde pe mai bine de 408 km, fiind cel mai lung din lume si unul dintre cele mai folosit – anul acesta peste un milliard de calatori au beneficiat de serviciile lui, de altfel zilnic este folosit de peste 3,5 milioane de oameni. Cea mai veche portiune este Central Line, intre Leyton si Loughton, care a fost initial cale ferata inainte de a fi inglobata in reteaua de metrou.
De asemenea, intre 1930 si 1940, mai multe linii feroviare ce uneau Londra de suburbia au fost transformate in linii de metrou. La izbucnirea razboiului, unele statii s-au transformat in adaposturi subterane, salvand viata a zeci de mii de oameni, in timpul bombardamentelor germane asupra metropolei.
Mai mult, in statia Down Street, astazi desfiintata, s-au tinut mai multe sedinte ale Cabinetului de Razboi, prezidat de Winston Churchill. In ciuda numarului urias de calatori, au existat la metroul londonez foarte putine accidente – rata ar fi cam de un accident la 300 milioane calatorii!
Nu au lipsit insa atacurile teroriste, cel mai vechi sunt consemnat in 1885, cand o bomba a explodat pe ruta Metropolitan, in statia Euston Square. Armata Republicana Irlandeza s-a facut vinovata de zece atentate, comise intre 1939 si 1993 iar fundamenalistii arabi au si ei doua atentate la activ, cel din 21 iulie 2005 si cel din 7 iulie 2006 care, desi nu au produse victime, cu exceptia atentatorilor sinucigasi, au provocat importante pagube materiale si panica.
GABRIEL TUDOR
Comentarii