Dom Pérignon s-a nascut In decembrie 1638 In orasul Sainte-Menehould din vechea provincie Champagne, In Regatul Frantei, In familia unui functionar local, care detinea mai multe podgorii In regiune. A fost cel mai mic dintre cei sapte copii ai parintilor sai si a ramas orfan de mama la doar un an.
In copilarie, Pérignon a devenit membru al scolii corale de baieti administrata de abatia benedictina din Moiremont, studiind acolo pana In 1651, cand a plecat sa studieze la colegiul iezuit din Chalons-sur-Marne. La varsta de 17 ani a intrat In Ordinul benedictin de langa orasul Verdun, la Abatia Saint-Vanne, principala manastire a Congregatiei Sfantului Vanne.
Congregatia era o miscare de reforma a vietii monahale, iar el a urmat un regim de rugaciune, studiu si munca manuala, asa cum era prescris In Regula Sfantului Benedict. In 1668 a fost transferat la abatia Saint-Pierre d’Hautvillers, unde a slujit ca pivnicer pentru tot restul vietii sale. Sub conducerea sa, abatia si-a dublat dimensiunea proprietatilor vitico-le, In timp ce Pérignon a lucrat pentru a Imbunatati produsul acestora cu ajutorul lui Dom Thierry Ruinart, un renumit Inva-tat al abatiei.
Cand Pérignon a murit In 1715, In semn de onoare si respect, a fost Inmormantat Intr-o sectiune a cimitirului abatiei rezervata In mod traditional doar staretilor. In epoca lui Perignon, refermentarea In sticla (folosita acum pentru a da stralucirea vinului spumant) reprezenta o problema enorma pentru vinificatori.
Cand vremea se racea toamna, fermentatia se oprea uneori Inainte ca toate zaharurile sa fi fost transformate In alcool. Daca vinul era Imbuteliat In aceasta stare, devenea o adevarata bomba cu ceas. Cand vremea se Incalzea primavara, drojdia latenta se trezea si Incepea sa genereze dioxid de carbon care, In cel mai bun caz, Impingea dopul din sticla, iar In cel mai rau caz, exploda, declansand o reactie In lant.
Sticlele din apropiere, aflate si ele sub presiune, se sfaramau din cauza socului produs de prima spargere si asa mai departe, ceea ce reprezenta un pericol pentru angajati si pentru productia anului respectiv.
Dom Pérignon a Incercat sa evite refermentarea. El a introdus Insa unele caracteristici care sunt marci distinctive ale sampaniei de astazi, In special amestecul extensiv de struguri din mai multe podgorii. Pérignon a fost, de asemenea, un sustinator timpuriu al vinificarii folosind doar procese naturale, fara adaos de substante straine.
GABRIEL TUDOR
Comentarii