Generalul – ulterior maresalul – german Erwin Johannes Eugen Rommel a fost unul dintre cei mai talentati militari ai secolului XX si cu siguranta cel mai carismatic. Cavalerismul sau pe campul de lupta il apropie de razboinicii evului mediu iar geniul tactic de care a dat dovada face ca pana si astazi aplicatiile lui de tancuri sa fie invatate de catre elevii scolilor militare din marile state ale lumii.
Descinzand din vechea burghezie prusaca, crescut in spiritul onoarei si disciplinei militare, Rommel s-a opus ordinelor venite de la Hitler, atunci cand acestea incalcau codul onoarei militare. Afrika Korps – armata pe care a condus-o – nu a fost niciodata acuzata de crime de razboi si insusi Rommel considera conflictul din Africa un conflict fara ura – Krieg ohne Hass. Soldat de cariera, el a fost angajat in armata germana in 1911 si a urcat pe rand treptele ierarhiei militare, ajungand la cea mai de sus dintre ele – maresal de camp.
El s-a acoperit de glorie pe campurile de bataie din Franta, in 1940, si mai ales in deserturile Africii, unde diviziile sale au tinut piept fortelor aliate, mult mai puternice, timp de aproape trei ani. Dupa debarcarea din Normandia, Rommel a fost readus in Europa, pentru a incerca sa stavileasca avansul trupelor anglo-americane spre Paris. Banuit – cercetarile ulterioare ale istoricilor au dovedit ca pe buna dreptate – ca ar fi fost implicat in complotul vizand asasinarea lui Hitler, din iulie 1944, Rommel a fost singurul dintre conspiratori care n-a fost acuzat de tradare, dar Hitler i-a ordonat sa se sinucida.
In prezenta a doi ofiteri superiori trimisi de dictatorul german, Rommel si-a luat mai intai adio de la sotia si fiul sau, apoi a inghitit fara teama pastila cu cianura, sucomband in cateva secunde. Mormantul sau se afla la Herrlingen, langa Ulm, Rommel fiind si singurul lider nazist care are astazi un muzeu memorial.
GABRIEL TUDOR
Comentarii