La 25 mai 1961, presedintele SUA John F. Kennedy anunta în fata Congresului ca va initia un program numit „Apollo”, prin care omul va ajunge pe luna, în mai putin de un deceniu. Misiunea spatiala „Apollo 11” a fost cea care a confirmat spusele lui Kennedy, care avea sa fie ucis în 1963. Misiunea „Apollo 11” a debutat la 16 iulie 1969, iar modulul lunar în care s-au aflat Neil Armstrong si Buzz Aldrin a aselenizat la 20 iulie 1961, la ora 20:18 UTC (Timp Universal Coordonat). Al treilea membru al misiunii, Michael Collins, a zburat în jurul Lunii în modulul de comanda, asteptând întoarcerea celor doi de pe solul lunar.
Istorica misiune a fost posibila cu ajutorul unei rachete de lansare trietajate „Saturn” (folosita de NASA între 1966 si 1973). De 13 ori a fost lansata racheta Saturn, de la Kennedy Space Center Florida. „Apollo 11” a avut trei componente: modulul de comanda „Columbia” (cu cabina celor trei cosmonauti si singura parte care s-a întors pe Terra), modulul de serviciu (care asigura energia, oxigenul etc.) si modulul lunar „Vulturul” (care a aselenizat). Dupa separarea de al treilea etaj al rachetei Saturn, lui „Apollo 11” i-au trebuit trei zile pentru a ajunge pe orbita lunara.
Pe suprafata Lunii, cei doi americani au activat 21,5 ore în zona numita „Marea Linistii”. Apoi s-au „reîntâlnit” cu modulul de comanda pilotat de Collins si au ajuns în apele Pacificului la 24 iulie 1961. Au fost aduse pe Terra aproximativ 22 de kilograme de „material lunar”. Pe suprafata Lunii au fost lasate, printre altele, un disc de silicon cu mesaje din partea unor personalitati ale vremii, printre care si Nicolae Ceausescu si Iuri Gagarin… Neil Armstrong a murit la 82 de ani, pe 25 august 2012. Buzz Aldrin, nascut în 1930, traieste si în cariera lui memorabila (este si veteran al Razboiului din Coreea) exista si o activitate spatiala de 5,5 ore în afara navei „Gemini 12”.
Teoria conspiratiei are doua „variante malitioase” cu privire la „trucarea” misiunii „Apollo 11”, dar niciuna confirmata.
PAUL IOAN
Comentarii