Editura „Contact Publishing” din Amsterdam a publicat, pentru prima oara, la data de 25 iunie 1947, lucrarea intitulata „Jurnalul unei tinere fete”. Jurnalul fusese scris de adolescenta evreica decedata la numai 15 ani în lagarul de concentrare nazist Bergen-Belsen (azi în landul Saxonia Inferioara, Germania). Acest jurnal a atras atentia atât publicului din întreaga lume – a fost tradus în peste 60 de limbi –, cât si criticii literare.
Cartea are mai multe sectiuni. Anna a început sa-si scrie memoriile la 14 iunie 1942, la doua zile dupa ce tatal ei i-a facut cadou o agenda cartonata, cu prilejul zilei de nastere, împlinirea a 13 ani. Ultima parte a Jurnalului a fost scrisa pe un caiet de exercitii scolare si cuprinde perioada 17 aprilie – 1 august 1944. Imediat dupa aceea, Anna a fost arestata de nazisti, împreuna cu toti cei ascunsi în camera secreta a cladirii unde lucra tatal sau, Otto.
Annelies „Anne” Frank s-a nascut într-o familie evreiasca la 12 iunie 1929, la Frankfurt. Din cauza persecutiilor, familia lui Otto Frank s-a mutat la Amsterdam, dar nazistii au ocupat Olanda si persecutiile împotriva evreilor au crescut. În aceste circumstante, familia Frank (Otto, sotia Edith si fiicele Anna si Margot) decide sa se ascunda într-o camera secreta, unde sunt primite si alte patru persoane de origine evreiasca. Acolo si-a scris Anna jurnalul. Cei ascunsi au fost tradati dupa doi ani si o luna, iar nazistii i-au arestat pe toti. Evreii erau considerati „criminali” si au trecut prin lagare de tranzit spre lagare de munca grea.
Membrii familiei Frank au fost despartiti. Anna a murit din cauza epidemiei de febra tifoida, în lagarul de concentrare de la Bergen-Belsen. Acolo a murit si sora sa, Margot. Mama, Edith, a murit din cauza înfometarii. Singurul supravietuitor a fost tatal, Otto, care a primit Jurnalul de la familia olandeza Jan si Miep Gies, cea care a protejat si ajutat familia evreiasca împotriva criminalilor nazisti.
PAUL IOAN
Comentarii