Indiscutabil cea mai importanta batalie navala a primului razboi mondial, confruntarea din largul coastelor Iutlandei, dintre flota britanica si cea germana ramane un motiv de controverse pentru istorici, intrucat unii ii crediteaza pe englezi ca fiind invingatori, altii pe germani, in vreme ce majoritatea considera ca batalia s-a incheiat nedecis, oferind insa mai multe avantaje ulterioare englezilor.
Abia numit la comanda flotei germane, amiralul Reinhard Scheer a planuit un atac de anvergura asupra Angliei, incercand in acelasi timp sa retina flota engleza in baza navala de la Scapa Flow. Dar britanicii au interceptat mesajele si au pornit in intampinarea flotei germane, surprinzand-o in largul coastelor Iutlandei. Batalia a avut cinci faze. Prima dintre acestea a inceput atunci cand comandantul escadrei britanice de crucisatoare, amiralul Beatty, a interceptat crucisatoarele germane, conduse de amiralul Hipper.
Mai slab echipate, navele germane au fost impinse inapoi si englezii au pornit in urmarirea lor, spre sud. A doua faza a marcat o rasturnare a situatiei, cand distrugatoarele germane au reusit sa scufunde doua crucisatoare britanice, fortandu-l pe Beatty sa fuga spre nord. Dar germanii vor avea o surpriza neplacuta atunci cand, lansati in urmarirea flotei inamice, s-au trezit sub tirul obuzelor lansate de navele amiralului Jellicoe, pe care le credeau mult prea departe spre a interveni in conflict.
Artileria grea a britanicilor l-a obligat pe Scheer sa se retraga; aceasta retragere l-a expus din nou tirului inamic, el pierzand 27 de nave si reusind sa scufunde doar doua vase britanice. Teama de a nu se expune unui potential atac cu torpile l-a determinat pe amiralul Jellicoe sa renunte la urmarire, astfel incat flota germana a scapat de la distrugere. Bilantul luptei a fost dramatic pentru ambele tabere: germanii au pierdut un crucisator de mare tonaj, un cuirasat, patru crucisatoare si cinci distrugatoare, englezii au ramas fara trei crucisatoare de mare tonaj, patru cuirasate si opt distrugatoare.
Totusi, multe dintre navele germane care nu au fost scufundate la Iutlanda au suferit avarii atat de grave, incat nu au mai putut intra ulterior in lupta, ceea ce a dus la cresterea dominatiei navale britanice.
GABRIEL TUDOR
Comentarii