Venit pe lume pe la 1351, potrivit unor cercetari recente ale istoricilor polonezi, regele Vladislav Iagello s-a nascut probabil la Vilnius, parintii sai fiind Algirdas, Marele Duce al Lituaniei, si Uliana, fiica lui Alexandru I, Marele Tar de Tver. Ajuns pe tron la o varsta frageda, s-a aflat sub influenta marilor nobili de la curte, fiind martor neputincios al luptelor pentru putere desfasurate in teritoriile mostenite de la tatal si mama lui. In 1386, el s-a casatorit cu printesa Jadwiga a Poloniei, care avea doar 11 ani, si a fost incoronat ca rege al acestei tari, acceptand religia catolica in schimbul tronului polonez.
Primit cu ostilitate de noii sai supusi, Vladislav se va dovedi un suveran priceput si un comandant de osti viteaz. In acelasi timp, comportamentul sau era ireprosabil: intr-o epoca in care majoritatea suveranilor europeni erau certati cu igiena, el se imbaia si se barbierea zilnic. Era sobru, modest, cumpatat, nu se atingea niciodata de alcool si singurele sale pasiuni erau muzica, cantata de menestreli rusi la guzla, si vanatoarea. Confruntarea de durata cu Cavalerii Teutoni a fost incheiata in 1398, prin tratatul de la Salynas, o dovada de abilitate diplomatica din partea regelui. In iunie 1399, Jadwiga a adus pe lume o fetita dar din cauza complicatiilor survenite la nastere, ambele au murit.
Spre a-si relegitima rolul, Vladislav se va casatori cu Anna de Celje, nepoata regelui Casimir III al Poloniei. In 1401, el a acceptat sa ofere ducatul lituanian mai vechiului sau rival, ducele Vitautas, cu conditia ca acesta sa-l ajute sa lupte contra celorlalti mari rivali, teutonii. Regele a inaintat in teritoriul teuton si in iunie 1410 i-a invins decisiv pe temutii cavaleri la Grunwald, intr-una dintre cele mai sangeroase lupte ale Evului Mediu. Vladislav a murit in 1434, lasand tronul Poloniei fiului sau cel mare, Vladislav III, iar ducatul Lituaniei – redobandit spre sfarsitul domniei – mezinului, Cazimir.
GABRIEL TUDOR
Comentarii