Succesor al lui Berengar I, imparat al Sfantului Imperiu Roman (915-924), Otto I a devenit rege al Germaniei (formatiunile statale) prin incoronarea petrecuta la 7 august anul 936, la catedrala din Aachen (astazi landul North Rhine-Westfalia) – dupa modelul lui Carol cel Mare, care a fost incoronat aici „Rege al germanilor”. Otto I a domnit pana la 7 mai 973, perioada in care a mai capatat urmatoarele titluri: rege al Italiei, la 25 decembrie 961, imparat al Sfantului Imperiu Roman la 2 februarie 962 si duce de Saxonia la 2 iulie 936.
In acea perioada culminanta a Evului Mediu, acumularea de astfel de titluri era posibila fie prin aliante maritale strategice, fie prin cuceriri totale sau partiale ale unor formatiuni statale (ducate) componente principale ale unor state monarhice.
Prin victoriile sale asupra ungurilor (pagani in acele timpuri, pana la Stephen I, care a domnit intre 1000 si 1038), Otto I a mai fost numit si „Salvatorul crestinatatii”, fapt care i-a adus numai beneficii nobiliare si materiale, prin puternica intarire a puterii sale. Una dintre ambitiile sale externe a fost cucerirea Italiei, din cauza careia a intrat in conflict cu papalitatea. Din acelasi motiv, el a intrat in conflict armat direct cu fortele fiului sau Liudolf (930-957), duce de Swabia. Acesta voia sa-si consolideze pozitia in Lombardia (nordul Italiei, capitala Milano), dar rebeliunea sa a fost franta de armata tatalui sau. De altfel, dorinta de apropiere de Imperiul Bizantin a lui Otto I s-a realizat prin casatoria fiului sau Otto al II-lea cu printesa Theofanu, nepoata imparatului bizantin Ioan I Tzimiskes.
Din punct de vedere istoric, Otto I este considerat intemeietorul dinastiei ottoniene, toti regii germanici ulteriori fiind rude ale sale. Sub patronajul sau s-a desfasurat ceea ce se numeste „Renasterea Ottoniana”, o reforma a vietii religioase si a invataturii enoriasilor pe langa biserici si catedrale. Numarul manuscriselor si copiatorilor din manastiri a crescut foarte mult, contribuind la educatia si instructia germanilor.
Prin politica externa de apropiere a mai multor ducate importante din Europa si de protejare a lor, Otto I a ajuns sa fie venerat de toate capetele incoronate si inaltii nobili europeni, inclusiv din Bizant si Roma. A murit bolnav in 973, la 60 de ani.
PAUL IOAN
Comentarii