Nimic nu va mai fi ca pâna în 11 septembrie. Nu e o afirmatie hazardata, realitatea o dovedeste.
Nimic nu va mai fi ca pâna în 11 septembrie. Nu e o afirmatie hazardata, realitatea o dovedeste. Pâna si ideea de „casta” intangibila a lumii filmului de la Hollywood a fost zdruncinata.Temele predilecte si cu succes garantat „made in America” vor trebui abandonate o vreme. Patriotismul, comedia si creatiile fantastice, dar optimiste, vor fi temele dominante cel putin ale viitorului apropiat. E deja hotarât: nici macar pentru programul de Craciun nu se va face abatere. „În acest moment întreaga lume artistica se straduieste sa constientizeze exact ceea ce simte marele public, asa ca majoritatea studiourilor hollywoodiene pun sub semnul întrebarii vechile lor proiecte, ceea ce presupune schimbarea aproape din temelii a fostelor proiecte si programe”, declara recent vicepresedintele de la „Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Dupa cum deja s-a putut constata, unele studiouri, cum ar fi Warner Brothers” si „Walt Disney”, au amânat deja lansarea de toamna a ultimelor lor creatii în care existau scene cu atentate sau bombe. Filmul lui Martin Scorsese, de exemplu, e vorba de „Gangs of New Yorks”, care îsi propusese initial sa aduca pe marele ecran originea mafiei din Statele Unite, de la începutul secolului al 19-lea, a fost nevoit sa-si întârzie aparitia. E de vazut ce se va întâmpla si cu productia studiourilor MGM, „Windtalkers”, o poveste a indienilor-eroi din cel de-al doilea razboi mondial care au contribuit la victoria Statelor Unite împotriva japonezilor, gratie sistemului lor de comunicare criptat, bazat pe folosirea limbii proprii, necunoscute de inamic.
La rândul sau, „Warner Bross” a renuntat sa lanseze pe 5 octombrie, cum era prevazut, filmul „Collateral Damage”, avându-l ca vedeta pe Arnold Schwarzenegger si a carui poveste se bazeaza pe viata unui pompier a carui sotie moare în urma unui atac pus la cale de teroristi columbieni. Cladirea tinta: consulatul american. Casa de productie spera totusi ca în decembrie anul acesta, sa poata sa lanseze comedia semnata de Steven Soderbergh, „Ocean’s Eleven”, jaful unui cazonou.
Societatea „Exhibitor Relations” e printre putinele case de productii care s-ar parea ca nu va avea nici o problema cu filmele programate sa apara în cinematografe: trei desene animate foarte potrivite momentului de deruta, în masura sa ridice moralul publicului american: „Harry Potter si piatra filozofala”, „Seniorii mieilor”, si „Monstrii”. Educati sa se agate si de cea mai mica speranta, americanii nu dispera. „Daca privim în urma, la perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, constatam ca industria divertismentului a cunoscut una dintre cele mai prolifice perioade, aceasta fiind o modalitate ca oamenii sa evadeze din real”, declara purtatoarea de cuvânt a studiourilor MGM. Indiferent de strategia lumii filmului si a divertismentului, de framântarile ei, se pare ca pâna una-alta americanii nu mai dau navala în salile de spectacol, în ciuda îndemnurilor celor ce-i sfatuiesc sa-si reia viata normala. Si, daca totusi, va fi nevoie de un reper în privinta preferintelor acestuia, în ciuda previziunilor, cel mai solicitat film din primele doua saptamâni de dupa atentat a fost „Hardball”, cu Keanu Reeves în rolul principal, un film „usor” bazat pe povestea inofensiva a întâmplarilor petrecute în mijlocul unei echipe de base-ball pentru tineret.
Topul filmelor… într-o America ranita
Începând din primul weekend care a urmat atentatului din 11 septembrie, americanii au încercat sa uite întrucâtva cumplitele evenimente prin care au trecut si… au evadat în salile de cinema. În ciuda aparentelor, cei ce se ocupa de statistici si topuri, au fost uimiti sa constate ca totusi afluenta publicului catre tarâmul iluzoriu derulat pe marile ecrane a fost impresionanta. Si, conform obiceiului american, la scurt timp s-au putut realiza obisnuitele lor clasamente în legatura cu cele mai solicitate creatii ale celei de-a saptea arte.
„Hard Ball”, avându-l ca protagonist pe Keanu Reeves – povestea unei tinere echipe de baseball într-un cartier defavorizat din Chicago – s-a situat pe primul loc al topului, cu încasari de peste 10 milioane de dolari în doar primele trei zile de la lansare, detronând „The Musketeer”, filmul care fusese lansat cu o saptamâna înainte de atentat si care îi are în rolurile principale pe Justin Chambers, Tim Roth si Catherine Deneuve. „The Musketeer” a trecut pe locul 3 (cu încasari de peste 5,3 milioane de dolari), pe locul 2 situându-se „The Glass House”, un thriller psihologic cu Leelee Sobieski (peste 6 milioane de dolari). Mai mult ca oricând, sociologii si psihologii s-au grabit sa foloseasca acest top al filmelor pentru a analiza reactia populatiei americane supuse în masa unui stres deosebit de puternic. Si, au constatat ca daca în primele zile de dupa atentat americanii au preferat sa ramâna lipiti de ecranele televizoarelor care prezentau non-stop consecintele dramatice ale nefericitului eveniment, începând din primul weekend au simtit nevoia sa evadeze macar pentru câteva ore din fata cruntei realitati. Desigur, topul filmelor si aprecierile specialistilor nu au luat în calcul doar populatia din orasele crunt lovite, ci populatia întregii Americi de Nord.
Paul Dergarabedian, presedintele Departamentului de relatii cu publicul de la Hollywood, abilitat sa analizeze scorul box-office-ului, a apreciat ca rezultatele sunt deosebit de încurajatoare si dovedesc ca „filmele au constituit întotdeauna o modalitate de destindere pentru oameni. Acum, mai mult ca altadata, acest lucru este evident”.
Spectacol unicat în România
Teatrul Luceafarul din Iasi are în repertoriu, începând cu luna noiembrie, un...
Comentarii