Bolile coronariene se pot vindeca? Majoritatea specialistilor sustin ca da. Cum? Consumând alimente foarte sarace în grasimi si colesterol.
Bolile coronariene se pot vindeca? Majoritatea specialistilor sustin ca da. Cum? Consumând alimente foarte sarace în grasimi si colesterol. „Degresarea” dietei zilnice, care în medie, se bazeaza în procent de 40% pe grasimi, poate nu numai sa previna, ci chiar sa… inverseze evolutia bolii. Un studiu american publicat cu ani în urma a facut la vremea respectiva mare vâlva în lumea medicala si a dat aripi noi cercetarilor privind relatia dintre alimentatie si bolile coronariene.
Dr. Dean Ornish a studiat timp de un an 50 de barbati care sufereau de o forma avansata de boala coronariana, multi dintre ei fiind candidati la interventia chirurgicala de bypass. El a împartit în mod arbitrar acest grup în doua loturi egale. Ambelor grupuri li s-a cerut sa renunte la fumat si sa faca zilnic miscare mergând pe jos. În plus, primul grup a fost supus unui program de diminuare a stresului si totodata unei diete severe în privinta continutului de grasimi si colesterol (doar 10% din totalul caloriilor a fost reprezentat de grasimi, în timp ce aportul de colesterol a fost mentinut mereu la zero). Celui de-al doilea grup i s-a permis o dieta în care grasimile sa ocupe pâna la 30% din totalul caloriilor zilnice iar aportul de colesterol sa fie la nivel de 300 g pe zi. La sfârsitul cercetarii, când rezultatele au fost prezentate la Sesiunea stiintifica a Asociatiei Americane de Cardiologie, lumea stiintifica putea sa constate ca în grupul strict controlat si foarte sever din punctul de vedere al consumului de grasimi si colesterol subiectii înregistrau o reducere medie cu 40% a colesterolului sangvin si o „desfundare” semnificativa a arterelor, ceea ce se repercuta pozitiv asupra aprovizionarii cu sânge si oxigen a muschiului cardiac. Cu alte cuvinte, boala coronariana începuse sa regreseze si, surprinzator, cele mai bune rezultate le înregistrau tocmai pacientii cu forme mai avansate de boala. La celalalt grup, modificarile în bine au fost incomparabil mai modeste, în unele cazuri boala continuând chiar sa se agraveze. Concluzia? Se întelege de la sine ca doar eliminarea „fara mila” a grasimilor si alimentelor bogate în colesterol din dieta zilnica poate vindeca – macar partial – bolile coronariene.
2. Mic dictionar privind complicatiile sarcinii
Sarcina nu este o boala, ci un fenomen fiziologic normal pentru femeia care urmeaza sa aduca pe lume un copil. De aceea tendinta unor gravide de a se comporta în timpul sarcinii ca si cum ar duce pe picioare… o suferinta care dureaza 9 luni este gresita, mai ales daca nu exista probleme de sanatate care sa justifice aceasta atitudine. Din alt punct de vedere însa, orice gravida trebuie sa îsi supravegheze atent evolutia sarcinii, în colaborare cu medicul ginecolog, pentru a surprinde din timp orice incident cu repercusiuni negative, uneori chiar grave, asupra sanatatii mamei si a copilului. Numai examenele medicale periodice sau internarea imediata în situatii de urgenta, la primele semne nefiresti ale evolutiei sarcinii, pot fi salvatoare.
Avortul septic (infectat) este rezultatul întreruperii de sarcina fara asistenta medicala de specialitate, în conditii necorespunzatoare, prin manevre empirice sau inabile, de catre persoane necalificate. În termen surprinzator de scurt, avortul infectat poate provoca septicemia (infectie generalizata în organism) si chiar moartea. În contextul actual, când legea permite întreruperea legala a sarcinii, apelarea la medicul ginecolog dintr-o institutie medicala este solutia sigura de evitare a avortului septic.
Eclampsia este o complicatie grava care poate aparea în ultima perioada a sarcinii si care are ca principal simptom instalarea convulsiilor. Acestea sunt determinate de cresterea brusca a tensiunii arteriale, situatie care poate duce la decesul gravidei. Sansele de supravietuire sunt minime daca eclampsia se instaleaza în timpul nasterii. Daca însa gravida se prezinta la medic înca de la începutul sarcinii, apoi respecta cu strictete examenele periodice recomandate, primele semne ce anunta eclampsia (tensiunea arteriala peste 140/90, umflarea excesiva a picioarelor, cantitatea redusa de urina în timpul mictiunii) sunt descoperite si tratate la timp. Dintre factorii care favorizeaza aparitia eclampsiei sunt: consumul exagerat de sare, supraalimentatia, cresterea în greutate peste 10-12 kg, eforturile fizice excesive.
Placenta praevia se manifesta prin lipirea placentei de partea inferioara a cavitatii uterine, uneori chiar de orificiul uterului, si este o stare grava a perioadei de graviditate. Când în ultimele trei luni de sarcina apar hemoragii vaginale cu sânge proaspat (rosu), fara ca aceasta hemoragie sa fie însotita de dureri, exista riscul placentei praevia. Masura de urgenta care se impune este prezentarea la medic înainte ca o hemoragie masiva sa se declanseze. De obicei, se recomanda o internare în spital de câteva zile, timp în care gravida se afla sub observatie si urmeaza tratament specific.
Sarcina ectopica (extrauterina) este acea sarcina în care localizarea ovulului fecundat se face în alt loc decât în uter, de obicei în trompe. Când în primele trei luni de sarcina apare hemoragia vaginala (redusa cantitativ), gravida trebuie sa se gândeasca la posibilitatea unei sarcini extrauterine si sa se interneze în spital. Daca aceasta perioada e neglijata, evolutia sarcinii poate provoca ruperea trompei si hemoragie interna. În acea situatie durerea este deosebit de mare, iar starea sanatatii se înrautateste brusc, viata fiind pusa în pericol. Numai masurile medicale de mare urgenta dintr-un spital pot salva viata femeii.
Alimentatie variata în post
Dincolo de perspectiva religioasa asupra acestei perioade de restrictii alimentare, medicii nutritionisti...
Comentarii