Caldura nu iarta. La începutul verii si al primelor valuri de canicula, constatam cât de greu suportam vapaia soarelui fierbinte, dar încercam sa ne amagim spunându-ne ca organismul nu este înca obisnuit cu tratamentul.
Caldura nu iarta. La începutul verii si al primelor valuri de canicula, constatam cât de greu suportam vapaia soarelui fierbinte, dar încercam sa ne amagim spunându-ne ca organismul nu este înca obisnuit cu tratamentul… deloc confortabil la care natura ne obliga sa facem fata. Ajunsi în luna lui cuptor, ne asteptam evident sa fie tot cald, credem ca suntem mai pregatiti sa înfruntam zilele toride, dar constatam ca deja suntem epuizati fizic si psihic. Totusi, acordând mai multa atentie câtorva „trucuri” aflate la îndemâna fiecaruia dintre noi, senzatia ca… ne vom topi de caldura poate fi pacalita, iar pericolele pentru sanatate pot fi evitate.
1. BETI CÂT MAI MULTE LICHIDE. În mod obisnuit, medicii recomanda adultilor sa bea în jur de doi litri de lichide pe zi. Când e foarte cald, e cu atât mai indicat sa se consume chiar mai multe lichide pentru a se compensa pierderea apei din organism, proces datorat în special transpiratiei abundente. În nici un caz nu trebuie sa asteptati sa vi se faca sete pentru a bea un pahar cu apa; e de preferat ca în zilele calduroase sa uitati ca exista senzatia de sete. Atunci e sigur ca organismul nu sufera de lipsa de lichide si ca nu prezinta riscul de deshidratare care poate atrage dupa sine numeroase dezechilibre functionale.
2. INDIFERENT DE VÂRSTA, evitati sa mergeti prin soare ori sa va expuneti în mod voit la soare în orele de insolatie maxima: 11-15. Pentru copii, batrâni si persoanele cardiace, aceasta masura de precautie e cu atât mai importanta. Daca totusi sunteti nevoiti sa o faceti, îmbracati haine usoare, confortabile, racoroase, deschise la culoare, din bumbac sau in. Nu ezitati sa va protejati capul cu o palarie de soare. Si, din nou, amintiti-va ca nu trebuie sa suferiti de sete.
3. INTRODUCETI ÎN MENIUL ZILNIC o cantitate cât mai mare de fructe si legume „portocalii” – morcovi, rosii, caise, piersici, pepene galben etc. – si „verzi” – varza, fasole verde, spanac, dovlecei, pepene verde etc. -, care, datorita continutului lor bogat în beta-caroten, vitamine si saruri minerale, ajuta pielea sa se apere de soare si organismul sa suporte caldura si sa înlocuiasca pierderile de substante necesare bunei lui functionari. E de preferat sa le consumati crude, ca sa nu favorizati prin prajire, coacere sau fierbere diminuarea continutului lor în substante benefice organismului.
4. EvitaTi, în schimb, alimentele care lucreaza împotriva organismului obligat sa suporte zilele caniculare. Printre acestea se numara grasimile de origine animala, alcoolul, mâncarurile cu sosuri grele, care supun organismul la efort pentru a le digera.
5 DACA SUNTETI O PERSOANa PREDISPUSa LA ALERGII, evitati sa mâncati în exces telina, marar si patrunjel, în special înainte de a va expune la soare (la plaja, de exemplu). Cele mai recente studii asupra acestor alimente au scos la iveala o substanta din componenta lor, care favorizeaza reactii de tip alergic.
6. NU VA LASATI PACALITI de ideea ca un consum substantial în legume si fructe bogate în beta-caroten confera pielii o rezistenta imbatabila în cazurile expunerii prelungite la soare. Cremele protectoare au la rândul lor un rol important în protectia pielii fata de efectele nefaste ale soarelui. Acestea sunt indicate nu numai la plaja, ci si în situatiile care impun deplasarile sau statul prelungit la soare, din cauza unui anumit tip de activitate sau a obligatiilor cotidiene.
7. NU AGRESATI ORGANISMUL cu bauturi extrem de reci daca stiti ca aveti o sensibilitate a cailor respiratorii sau a traseului digestiv. Un ceai caldut de plante aromate, eventual usor îndulcit cu miere, hidrateaza organismul, taie setea si diminueaza senzatia de caldura mai eficient decât orice bautura racoritoare pe baza de chimicale, acidulata si foarte rece.
8 EVITATI SA FACETI EFORTURI FIZICE MARI în zilele de canicula si, mai ales, în orele de vârf ale caldurii (jogging, tenis de câmp, fotbal etc.) sau activitati gospodaresti grele (cum ar fi sapatul în gradina, diferite lucrari la înaltime etc.).
9 DACA PROGRAMUL VA PERMITE, ODIHNItI-Va zilnic pret de o ora, mai ales dupa masa de prânz, dar fara sa dormiti. Altfel, persoanele care sufera de insomnie si, totodata, suporta greu caldura, vor înfrunta cu dificultate – cu ochii mai mult deschisi! – noptile toride de vara, iar restabilirea unui ritm normal de somn se va face cu dificultate.
10 AJUTATI PORII SA RESPIRE, oferindu-i pielii o igiena perfecta, prin minimum doua dusuri pe zi (sau îmbaieri totale), dimineata si seara. Dusurile scotiene (alternanta rapida de apa rece si calda) dau organismului senzatia de adaptare mai buna la temperatura ridicata a aerului din zilele toride.
Urgente pe canicula
Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...
Comentarii