Chiar daca stim ca un consum redus de anumite bauturi alcoolice avantajeaza starea de sanatate (de pilda, un pahar cu vin rosu la masa de pranz sau de seara), trebuie cunoscut si faptul ca depasirea anumitor limite, si mai ales depasirea acestora in mod constant ne expune unor riscuri foarte mari de imbolnavire, respectiv de agravare a unor maladii care vizeaza preponderent inima si sistemul circulator, sistemul digestiv in intregime, capacitatea pulmonara si sistemul respirator, in general, anumite glande precum pancreasul, aparatul reproducator si functia corespunzatoare etc.
Astazi vorbim despre conditiile in care consumul excesiv de alcool poate creste riscul de atac de cord si de aparitie a altor probleme cardiace, conform unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani de la Universitatea California. Acest lucru a fost observat si in cazul persoanelor care nu prezinta un risc crescut pentru astfel de probleme de sanatate determinat de istoricul familial.
Abuzul de alcool creste cu 40% riscul de atac de cord, potrivit concluziilor studiului, care a luat in calcul si alti factori de risc pentru boli de inima ca fumatul, obezitatea si diabetul. De asemenea, acest obicei a fost asociat cu un risc dublu de fibrilatie atriala (batai neregulate ale inimii) si cu un risc de 2,3 ori mai mare de a dezvolta insuficienta cardiaca congestiva, o tulburare a dinamicii contractiei muschiului cardiac.
Desi studii anterioare au relevat ca un consum de alcool ocazional si chiar zilnic are un efect pozitiv asupra sanatatii, aceste descoperiri ar trebui sa anuleze ideea ca a bea mai mult este mai bine pentru sanatate. Consumul excesiv de alcool poate fi aparent „justificat” de unele persoane care invoca pretinse beneficii asupra inimii.
Astfel, s-a demonstrat nu numai ca un consum excesiv de alcool creste in mod semnificativ riscul de fibrilatie atriala si de insuficienta cardiaca, ci si de atac de inima, chiar acel fenomen in cazul caruia date anterioare sugerau ca riscul ar putea scadea prin consumul moderat de alcool. Pentru a demonstra legatura dintre abuzul de alcool si problemele cardiace, cercetatorii californieni au analizat date prelevate de la peste 14,7 milioane de adulti care au avut nevoie de interventii medicale – chiar si chirurgicale – intre anii 2005 si 2009. Circa 1,8% dintre acestia, adica aproximativ 268.000 de pacienti, au fost identificati ca persoane care consumau mari cantitati de alcool.
Pericolul de a dezvolta un „atac de cord”, de fibrilatie atriala si de insuficienta cardiaca congestiva, asociat cu abuzul de alcool, a fost similar – in ceea ce priveste magnitudinea – cu cel determinat de alti factori de risc modificabili, precum diabetul, hipertensiunea arteriala si obezitatea.
Oamenii de stiinta estimeaza ca in cazul in care abuzul de alcool ar fi eradicat in Statele Unite, acest lucru ar duce la scaderea cu 73.000 a numarului de cazuri de fibrilatie atriala, cu 34.000 al celor de atac de cord si cu 91.000 al numarului pacientilor cu insuficienta cardiaca congestiva.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii