„Cu putin timp în urma a aparut, la aceasta rubrica, un articol foarte interesant despre fata, care – dupa cum se sublinia acolo – ne individualizeaza pâna-ntratâta, încât aproape ca numai ea ne asigura identitatea. Subsemnatul Iulian Dabija, din Capitala, care va astern aceste rânduri, stiu ca acelasi lucru îl poate face si palma.
„Cu putin timp în urma a aparut, la aceasta rubrica, un articol foarte interesant despre fata, care – dupa cum se sublinia acolo – ne individualizeaza pâna-ntratâta, încât aproape ca numai ea ne asigura identitatea. Subsemnatul Iulian Dabija, din Capitala, care va astern aceste rânduri, stiu ca acelasi lucru îl poate face si palma. Asa este?”
Într-adevar, pâna nu de multa vreme medicina era convinsa ca doar fata, deci figura este dovada cea mai evidenta a faptului ca fiecare individ reprezinta un unicat al Naturii, o asemanare perfecta între fete neexistând nici chiar în cazul gemenilor. Între timp s-a demonstrat însa ca, în afara de aceasta prima fata a noastra, care ne asigura eul si identitatea, mai exista înca una – a doua deci, reprezentata de desenul palmar, „fata” care de multa vreme este valorificata în cercetarile penale si în special în criminalistica.
S-a mai demonstrat, de asemenea, pe diverse cai, ca nu se aseamana în mod perfect voce cu voce, motiv pentru care vocea poate fi considerata ca reprezentând cea de-a III-a fata a noastra. Nu întâmplator, scriitorul si omul de stat englez din secolul trecut, Benjamin Disraeli, afirma ca vocea este indiciul cel mai sigur al caracterului.
Cea de-a IV-a „fata” a noastra ne este furnizata – incredibil, dar totusi adevarat – de catre buze, dar nu de morfologia lor, asa cum am fi înclinati a crede, ci de desenul lor, respectiv de amprentele ce le sunt proprii. Astfel, medicul japonez Suzuki, care a aprofundat acest aspect, efectuând un riguros studiu vizând un lot experimental de subiecti între 6 si 57 ani s-a convins pe deplin de aceasta realitate. Principala concluzie a acestui studiu tine de faptul ca amprentele buzelor, deci desenul lor – care abia se vede cu ochiul liber – sunt tot atât de deosebite între ele, precum sunt si dermatoglifele mâinilor, deci liniile palmare. Bineînteles ca Suzuki a deschis prin cercetarile sale un alt capitol în domeniul criminalisticii, amprentele labiale fiind folosite deja, ca atare, în domeniul mentionat, alaturi de amprentele palmare.
Alti cercetatori ne-au facut dovada experimentala ca pâna si banalul fir de par ne individualizeaza tot atât de precis, constituindu-se ca atare în cea de-a V-a „fata” a noastra.
Cercetatori din domeniul oftalmologiei ne-au mai facut dovada ca si retina (respectiv stratul receptiv pentru lumina al globului ocular), prin desenul vascular care îi este propriu, se constituie într-o asemenea alta „fata”, respectiv într-un sigiliu biotipologic, fiind deci a VI-a dintre ele.
La rândul ei, chimia biologica ne-a facut demonstratia ca banala picatura de sânge ne apare la microscop ca o „fata” a noastra, a VII-a deci, ca urmare a faptului ca în structurile ei gasim întregul cifru somatic al personalitatii noastre, de unde si folosirea acestui cifru atât în criminalistica cât si în stabilirea paternitatii.
A VIII-a „fata” a noastra revine genelor ereditare, ereditatea reprezentând acel fluviu, aidoma Amazonului, Nilului sau Dunarii, care curge prin structurile noastre, fluvii aducând cu ele aluviuni care vin din generatie în generatie. Iata ratiunea pentru care niciodata nu vor aparea pe planeta doi indivizi purtatori ai aceleiasi mosteniri genetice si prin celulele carora sa fi curs aceleasi aluviuni.
Si în sfârsit, a IX-a „fata” a noastra si câte n-or mai fi existând, dar n-au fost înca descoperite! care ne individualizeaza în aceeasi masura – si poate mai bine ca toate celelalte – este „fata” psihologica, stiut fiind ca asa cum nu se aseamana în mod perfect om cu om din punctul de vedere al alcatuirilor somatice, deci corporale, si asta nici macar în cazul gemenilor, cu atât mai mult nu se va asemana om cu om din punctul de vedere al alcatuirilor psihice.
Cum opriti crizele hepatice?
Oboseala, abdomen umflat, senzatie de greutate în cap, gura încleiata... În general,...
Comentarii