Cuvântul „colesterol” este identificat de cele mai multe ori cu notiunea de „rau”, de „periculos pentru sanatate”, desi, daca valorile sale se mentin în limite normale, acesta este un constituent indispensabil organismului, deci „bun” pentru membrana celulelor, pentru hormonii steroizi cum sunt cei sexuali, pentru secretia bilei si multe altele. Ce înseamna valoare normala? Desi medicii admit ca limita inferioara si cea superioara sunt relativ arbitrare, se considera ca normalul se situeaza între 180 si 240 mg/dl.
Cuvântul „colesterol” este identificat de cele mai multe ori cu notiunea de „rau”, de „periculos pentru sanatate”, desi, daca valorile sale se mentin în limite normale, acesta este un constituent indispensabil organismului, deci „bun” pentru membrana celulelor, pentru hormonii steroizi cum sunt cei sexuali, pentru secretia bilei si multe altele. Ce înseamna valoare normala? Desi medicii admit ca limita inferioara si cea superioara sunt relativ arbitrare, se considera ca normalul se situeaza între 180 si 240 mg/dl. Colesterolul devine însa cu adevarat un pericol pentru sanatate când depaseste cu mult pragul superior de 240 mg/dl, deoarece atunci se însoteste de riscul de ateroscleroza, infarct miocardic si, potrivit ultimelor studii si cercetari, chiar si de cancer. Datele statistice sustin ca se poate vorbi si despre un nivel optim, între 180-220 mg/dl, care ar asigura un maximum de longevitate. Din nefericire, în societatea moderna, datorita alimentatiei prea bogate în colesterol, dar si stresului, lipsei de activitate fizica menita sa favorizeze arderile, poluarii etc. nivelul colesterolului în sânge tinde sa fie mai crescut. Totusi, grija sau lupta de a mentine rata colesterolului în limite normale sau de a o scadea atunci când s-au instalat dereglari e deosebit de importanta. De exemplu, persoanele care au suferit un infarct de miocard, scazând nivelul colesterolului, diminueaza mult riscul unui nou infarct. O scadere cu 9%, bunaoara, reduce acest pericol cu 19%. Un semnal evident al instalarii hipercolesterolemiei este aparitia unor depozite de colesterol la nivelul pleoapelor (excrescente cu o consistenta destul de dura, de culoarea untului), iar în forme mai severe acestea se pot instala si pe coate, genunchi, tendoane… În aceste cazuri, sustin cardiologii, riscul de infarct este foarte ridicat.
Cresterea colesterolului predispune la ateroscleroza si toate celelalte consecinte ale acestei boli, în special când nivelul acestuia depaseste 280-300 mg/dl sau 2,8-3g/litru de sânge. În plus, cu cât cresterea colesterolului se instaleaza la o vârsta mai tânara, cu atât riscul unui infarct miocardic este mai mare. Desi în prezent tehnica pusa la dispozitia laboratoarelor medicale permite efectuarea unei game variate de analize care pun în evidenta grasimile din sânge, determinarea colesterolului a ramas cea mai importanta în stabilirea unui diagnostic.
Cât de mult înseamna pentru sanatate prevenirea hipercolesterolemiei înca de la vârstele fragede o dovedeste situatia din ultimul deceniu înregistrata în Statele Unite ale Americii, unde numarul de infarcte a scazut cu 40%, datorita unui program national în cadrul caruia recomandarile legate de alimentatia corecta, optima, încep sa se aplice de la vârsta de doi ani.
Care sunt secretele mentinerii la cote normale a ratei colesterolului sau scaderii valorilor acestuia?
Activitate fizica, reducerea nivelului de stres si dieta cu un continut redus de colesterol. Alimentatia optima are în vedere, de exemplu, scaderea consumului de unt, smântâna, lapte gras, brânzeturi grase, oua, ca sa nu mai amintim de carne grasa, viscere (creier, maduvioare etc.). Dintre alimentele animaliere, pestele este cel mai indicat pentru scaderea nivelului de colesterol.
În privinta unturii de porc, unele studii sustin ca nu sunt foarte bogate în colesterol, ci în calorii, ceea ce predispune la îngrasare, la obezitate, mai ales în cazul unui stil de viata si de munca fara efort fizic. De aceea, unii medici sunt mai putin stricti în privinta recomandarilor pe care le fac persoanelor ce executa munci grele în ceea ce priveste consumul acestor alimente, deoarece ele asigura energia de care au nevoie. Nu întâmplator, în rândul populatiilor din zone mai izolate, care duc un mod de viata traditional, unde oamenii depun mai mult efort fizic, unde stresul si poluarea sunt aproape nesimnificative în comparatie cu mediul oraselor, colesterolul în sânge este redus (160-180 mg/dl), iar infarctul de miocard survine foarte rar.
Cele mai grave hipercolesterolemii sunt însa cele genetice, mostenite din familie, când sângele este atât de încarcat cu lipide încât plasma sau serul sangvin capata un aspect laptos.
Longevitatea la îndemâna noastra
Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...
Comentarii