"Dificultatile de comunicare cresc pe masura ce copilul creste" explica psihiatrul francez Denis Donovan, intr-o lucrare recent aparuta.
Adolescentii au mai multa libertate de actiune decât atunci când aveau cu câtiva ani mai putin, isi permit gesturi si cuvinte dure pentru a-si arata dezacordul. Pentru a evita conflictele, pentru o mai buna comunicare si ameliorarea raporturilor parinti-copii, specialistii reamintesc câteva "reguli de aur".
– Când parintii, de exemplu, reproseaza copiilor pe un ton ridicat "de câte ori ti-am spus sa dai muzica mai incet?", adolescentii numara, mental: "3, 4, 5…" Si, continua sa mentina aparatul la multi decibeli. Pentru parinti gestul echivaleaza cu ignorarea cuvintelor lor, altfel spus, "vorbesc in vânt". Cum trebuie procedat? Cei mari sa-si exprime "ordinul" pe un ton politicos ("te rog, lasa muzica mai incet") si un lung sir de false probleme vor fi eliminate.
– A repeta de trei ori "pune-ti sapca" nu va avea nici un efect. In schimb, daca ii veti spune copilului dv. ca nu va iesi afara daca nu isi va pune sapca, efectul va fi rapid. Nu uitati sa il felicitati, de fiecare data când constatati ca a facut un efort pentru a va da satisfactie. Cu ceva diplomatie, comunicarea cu adolescentul dv. poate fi aproape perfecta.
– A-i spune unui adolescent sa-si aranjeze camera atunci când este conectat la Internet, de exemplu, este ca si când a-i vorbi unui surd. Chiar daca si-a indreptat ochii spre dv. si a ingânat un raspuns, nu a fost decât un reflex. Atunci când copilul va va spune ca nu i-ati spus asa ceva, credeti-l ca nu-si aminteste, pentru ca atentia lui era concentrata pe altceva… In aceste conditii, atentionarea trebuie insotita si de un contact fizic: atingeti-l usor pe umar pentru a fi siguri ca i-ati distras atentia.
– Nu incercati sa rezolvati nici-o problema sub imperiul nervilor. Chiar daca "merita o lectie", dati-i-o când ambele "tabere" sunt calme.
– Nu uitati ca, in general, copiii, dar mai ales adolescentii sunt hipersensibili la mostrele de ipocrizie ale parintilor, noteaza dr. Denis Donovan. Daca va observa ca, de exemplu, conduceti masina fara a va prinde centura de siguranta copilul va remarca faptul ca nu vi s-a intâmplat nimic ignorând o regula.
Oare parintii nu fac decât sa salveze aparentele? Specialistii va sugereaza sa oferiti celor mici un bun exemplu, cât mai des posibil.
Comentarii