• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Combaterea colesterolului „rau”

Combaterea colesterolului „rau”

2 mai 2013
in Consultatii fara plata
A A

Probabil sunt putini cei care nu au auzit de colesterol, insa cei mai multi oameni considera ca acesta reprezinta un fel de reper al starii de sanatate de genul tensiunii arteriale, al temperaturii corpului ori al pulsului: daca se incadreaza intre valorile X si Y este in regula; daca e mai mic sau mai mare, medicul ne va prescrie o reteta si ne vindecam. Lucrurile nu sunt insa chiar atat de simple.

  Colesterolul reprezinta un tip de grasimi ce se gasesc in sange, absolut necesare pentru producerea de hormoni si pentru buna functionare a intregului organism. Totusi, nu de putine ori, el depaseste limitele maxime ale normalitatii si atunci incepe sa se depuna pe peretii interiori ai arterelor, generand placile de aterom. Mai explicit, arterele se ingusteaza si apare astfel ateroscleroza – un potential "preludiu" foarte periculos al unor maladii letale. Vorbim despre blocarea arterelor care furnizeaza sange muschiului cardiac (acesta se necrozeaza, adica moare, declansandu-se infarctul) si despre blocarea arterelor din creier (determina accidentul vascular cerebral). De mentionat ca, desi am folosit pluralul artere, este suficient ca un singur vas sangvin de acest tip sa fie blocat, pentru ca nenorocirea sa se produca.

 Exista doua tipuri principale de colesterol: HDL – "colesterolul bun", care efectueaza o actiune de periaj al peretelui arterei, a carui productie poate fi stimulata prin activitatile fizice periodice, practicarea unor sporturi, exercitii fizice, protejand in acest fel corpul impotriva bolilor de inima; LDL – "colesterolul rau", cel ce se lipeste de peretii arterelor, ingustandu-le si determinand micsorarea fluxului de sange catre inima sau creier si deci sporirea riscului de boli cardiovasculare.

 Gradul de periculozitate a cresterii nivelului colesterolului tine cont de o serie intreaga de factori favorizanti, cei mai importanti si de luat in seama de catre oricine fiind urmatorii: n aveti peste 40 de ani sau un membru al familiei are valoarea colesterolului ridicata (comparati cu valorile din lista de mai jos); n ati fost diagnosticat cu boli de inima; n ati suferit un accident vascular cerebral. In caz ca se va impune reducerea nivelului colesterolului, medicul este cel care trebuie sa recomande un tratament, dar si anumite schimbari de efectuat in propriul stil de viata. Valorile admise in cazul de fata sunt: – colesterol total: maximum 5 mmol/l sau 190 mg/dl; – colesterol LDL: maximum 3 mmol/l sau 115 mg/dl; – colesterol HDL: cel putin 1 mmol/l sau 40 mg/dl. Daca deja aveti un grad de suferinta arteriala, nivelurile de colesterol (in special LDL) trebuie sa fie mai scazute decat parametrii specificati mai sus.

 Diminuarea nivelului colesterolului din sange nu se realizeaza doar cu ajutorul tratamentului medical, ci si printr-un mod de viata specific, pe care pacientul trebuie sa-l respecte cu strictete, limitandu-si singur eventualele devieri si excese, impunandu-si anumite schimbari in existenta cotidiana. Va oferim in acest sens cateva sfaturi utile, adresate direct acestei probleme: – eliminati surplusul de kilograme, deoarece la supraponderali inima depune un efort marit pentru a pompa sange in corp; – faceti sport, cel putin 30 de minute pe zi; – consumati fructe si legume in fiecare zi; – consumati peste gras de doua ori pe saptamana; – consumati mai multe tipuri de cereale integrale, paine, orez, paste (toate integrale); – optati pentru carnea slaba, iar de pe carnea rosie indepartati grasimea si de pe cea de pasare pielea; de asemenea, daca aveti la masa sortimenente ce contin carne tocata, trebuie scurs surplusul de ulei; – alegeti lactate dietetice si margarine care au ca ingredient de baza ulei de masline sau de floarea-soarelui; – renuntati la prajeli, in favoarea alimentelor gatite la cuptor, la aburi sau pe gratar; – renuntati fara "concesii" la fumat si la alcool (se permite doar in cantitati moderate si daca este vorba despre un produs natural suta la suta, precum vinul rosu sau bauturile tari obtinute din fructe); – supravegheati permanent nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale, apeland in mod regulat la medic.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Deprinderi bune care fac rau

Urmatorul Articol

Geniul constructorilor romani (2)

Articole Similare

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Urmatorul Articol

Geniul constructorilor romani (2)

Watteau si farmecul vietii

Ierusalim, orasul Domnului

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 16-22 iunie 2025

16 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Porniti într-o calatorie si veti fi uimiti de diferenta, deoarece...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.