Problema consumului de zahar în exces poate deveni una deosebit de importanta, mai ales din perspectiva bolilor foarte grave pe care aceasta deprindere le poate genera si ne referim în primul rând, desigur, la diabet: o maladie tratabila în anumite momente incipiente, dar care trebuie suportata toata viata daca s-a depasit punctul zero. În ideea oarecum banalizata ca e mai bine sa previi decât sa tratezi, vom spune ca la fel de important este si sa stii sa identifici la timp problemele pe care le-ai putea avea într-un viitor mai mult sau mai putin îndepartat. Va prezentam în continuare câteva repere comune, la îndemâna, prin care oricine îsi poate da seama daca deja consuma prea multe zaharuri; sau nu.
Suferiti de afectiuni ale pielii. Consumul excesiv de zahar (atentie, ne referim în special la zaharul industrial, rafinat!) poate antrena dezvoltarea cosurilor, chiar daca nu este responsabil suta la suta pentru aceasta. Consumul de zahar are un impact asupra nivelului insulinei din corp, aflata la originea variatiilor hormonale care determina pusee de acnee si cuperoza (rozacee). Veti constata cât de benefica poate fi renuntarea la consumul de zahar observând starea tenului. Ca un amanunt doar aparent putin semnificativ, dr. Fredric Brandt afirma, în acest sens, ca „a spune NU zaharului poate sa va întinereasca cu 10 ani”.
Pierdeti energie. Se stie în general ca un aport ridicat, brusc, de zahar, este asociat cu o energizare la fel de brusca, dar nu prea se cunoaste faptul ca acest moment favorabil mai ales în plan mental e urmat rapid de o senzatie de letargie. În realitate anumiti neuroni pe care proteinele îi stimuleaza în mod corect, au activitatea mult încetinita dupa un consum de zahar.
Simtiti nevoia de consum imediat. Da, e chiar senzatia similara dependentei de droguri. Un consum important de zahar poate antrena un raspuns hormonal ce forteaza organismul sa consume si mai mult (studiile în acest sens au comparat reactia cu cea a dependentilor de cocaina). În termenii fenomenului de adictie, se vorbeste despre activarea „mecanismului de recompensare” legat de stimularea alimentara.
Nu va puteti concentra. Aveti impresia ca sunteti mai activ când consumati zahar, dar în realitate apar probleme legate de puterea de concentrare. Zaharul are un impact nefavorabil asupra capacitatilor cognitive, memoriei si starilor depresive. În anumite cazuri s-a constatat chiar ca exista un risc ridicat de schizofrenie. Este important sa facem distinctia între zaharul de care are nevoie creierul (glucoza, zaharul din sânge care ne ajuta creierul sa fie alimentat corect) si zaharurile adaugate care se prezinta în general sub forma de fructoza.
Luati în greutate. Va este poate greu sa va controlati apetenta pentru zahar, dar e bine sa stiti ca valoarea sa nutritionala legata de proteine si de fibre este una redusa. Metaforic vorbind, caloriile sunt pur si simplu goale. Insulina este hormonul care contribuie la cresterea greutatii, iar zaharul antreneaza eliberarea de insulina. Corpul nu mai e capabil sa descompuna excesul de insulina din momentul în care aceasta este produsa prea rapid si astfel apare cresterea în greutate.
Vi se deterioreaza dantura. Cu toata igiena si cu toate tratamentele specifice, starea dintilor continua sa se deterioreze? Zaharul nu e direct responsabil de acest fenomen, în schimb melanjul de zahar si bacterii din gura se afla la originea productiilor acide. Cu cât bacteriile se dezvolta mai mult în acid, cu atât creste riscul de deteriorare a emailului dintilor si de dezvoltare a cariilor. Fiti atenti zilnic la dinti, daca sunt mai sensibili atunci când îi periati sau când mestecati. Observati partile neregulate sau deja deteriorate, pentru a putea apela din timp la medicul stomatolog, daca e cazul!
Aveti tensiunea crescuta. Daca medicul v-a spus deja ca aveti tensiunea prea ridicata, de vina ar putea fi un consum prea mare de zahar. Tensiunea normala ar trebui sa se situeze în jurul valorii de 120/80, dar cifrele pot creste la un consum prea mare de zahar. Este esential sa va asigurati ca tineti tensiunea sub control, deoarece o valoare prea ridicata amplifica totodata si riscul de a suferi de diabet de tip 2. Iar în încheiere, dar nu în ultimul rând, nu omiteti faptul ca zaharul nu se gaseste doar în prajituri, în ceasca cu ceai ori cafea, ci si în produse de genul chips, sticks, în mezeluri, în bauturile racoritoare, dar si în cele alcoolice si, de fapt, cam în tot ce consumam în fiecare zi!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii