Coxartroza este o boala artrozica, de uzura a articulatiei soldului (articulatia coxo-femurala)
O data cu înaintarea în vârsta, aceasta articulatie se degradeaza treptat si ireversibil
Primele simptome pot aparea în jurul vârstei de 40 de ani
La 90 de ani, majoritatea aomenilor sunt afectati de coxartroza
Coxartroza apare atunci când cartilagiile sau oasele articulare încep sa se degradeze. E aproape un proces firesc, articulatiile soldurilor fiind solicitate pe parcursul întregii vieti, începând de la primii pasi ai copilului.
Coxartroza este o boala artrozica, de uzura a articulatiei soldului (articulatia coxo-femurala)
O data cu înaintarea în vârsta, aceasta articulatie se degradeaza treptat si ireversibil
Primele simptome pot aparea în jurul vârstei de 40 de ani
La 90 de ani, majoritatea aomenilor sunt afectati de coxartroza
Coxartroza apare atunci când cartilagiile sau oasele articulare încep sa se degradeze. E aproape un proces firesc, articulatiile soldurilor fiind solicitate pe parcursul întregii vieti, începând de la primii pasi ai copilului. Mersul, statul în picioare, presiunea exercitata eventual de kilogramele suplimentare acumulate de organism îsi spun în timp cuvântul. E de la sine înteles ca, atunci când ne sprijinim pe ambele picioare, fiecare sold suporta câte o jumatate din greutatea corpului, minus cea a membrelor inferioare. Când mergem, fiecare sold sustine întreaga greutate a corpului, minus cea a membrului inferior „încarcat”. Or, fortele ce actioneaza asupra articulatiei soldului supun tesuturile articulare la presiuni permanente si destul de importante. Coxartroza apare ca un defect datorat modificarii echilibrului dintre tesuturile osteoarticulare si presiunea exercitata asupra articulatiei.
Ce poate deranja acest echilibru?
dereglarea metabolismului tesuturilor articulare din cauze diverse, uneori necunoscute (denumite în medicina „idiopatice”). Este vorba de asa-zisele coxartroze primare.
traumatismele articulatiilor, infectiile cronice si acute, modificari de statica, devieri ale oaselor bazinului etc. Acestea sunt coxartroze secundare.
Din punctul de vedere al gravitatii bolii, medicii ortopezi definesc aceste leziuni coxartroze incipiente sau avansate.
În coxartrozele incipiente, simptomele se manifesta, în general, prin durere si oboseala la mers, suferinte care, de altfel, apar si în cazul sciaticii, herniilor de disc, afectiunilor genunchiului etc. De aceea, diagnosticul corect de coxartroza incipienta se poate pune numai dupa un consult medical de specialitate, care, de obicei, presupune, printre altele, efectuarea unei radiografii a articulatiei soldului.
În coxartroza avansata, examenul clinic si cel radiologic pun în evidenta degradari articulare foarte clare, care pot fi de mai multe tipuri, în functie de acestea stabilindu-se si conduita terapeutica.
În ce constau actiunile terapeutice?
Tratamentele practicate în prezent vizeaza doua tinte precise:
1. înlaturarea factorilor patogenici care au generat coxartroza
2. crearea conditiilor de regenerare a tesuturilor articulare.
Evident, aceste lucruri presupun îndeosebi suprimarea durerilor, a contractiilor musculare, scaderea presiunii mecanice, mentinerea mobilitatii articulare. Din nefericire, coxartroza nu se poate vindeca, aceasta boala se poate doar ameliora.
În functie de fiecare caz în parte si de stadiul de evolutie a bolii, se adopta o anumita strategie de tratament. Tratamentul nechirurgical se bazeaza pe medicamente (antialgice, antiinflamatoare, miorelaxante, tranchilizante, unguente, creme, geluri etc.), precum si pe fizioterapie si balneoterapie. Medicamentele care fac parte din familiile amintite, desi în mare parte se elibe-reaza fara reteta, au contraindicatii sau implica anumite restrictii (de exemplu regim fara sare), de aceea nu se recomanda „automedicatia”, medicul (de familie, internist, reumatolog, ortoped) fiind singurul în masura sa prescrie corect dozele (tinând seama si de eventuale alte suferinte sau boli cronice ale pacientului).
Tratamentul chirurgical se practica fie preventiv – pentru a corecta defectele articulare înainte de aparitia coxartrozei -, fie curativ – pentru a rezolva anchilozele si durerile articulare. Progresele înregistrate în acest domeniu au usurat mult suferintele bolnavilor cu coxartroza, endoprotezele fiind nedureroase si conferind a soldului o foarte buna mobilitate. Din nefericire, costul protezelor este înca destul de ridicat iar termenul de functionare a acestora nu este nelimitat.
Stilul de viata ajuta!
Fiind vorba de o boala ireversibila, dar a carei evolutie poate fi încetinita si ale carei consecinte pot fi corectate, trebuie… acceptata în viata persoanei care deja se confrunta cu ea si… tratata corespunzator. Remediul nr. 1 pentru a diminua procesul de deteriorare a articulatiilor este grija pentru greutatea corporala, de preferat fiind cea aflata usor sub limita normala. Cu cât bol-navul de coxartroza este mai slab, cu atât va tolera mai bine boala si va simti ameliorarile aduse de tratament. Obezitatea, în schimb, este cel mai mare dusman al bolnavului cu coxartroza. Ortopezii sustin ca mentinerea (sau redobândirea) unei greutati corporale normale ar scuti pacientii de multe tratamente costisitoare si chiar de operatii nu tocmai usoare. Cheia succesului? Un regim alimentar sarac în grasimi animale si hidro-carbonate complexe (dulciuri, cartofi, paste fainoase, pâine). În plus, mentinerea unei bune mobilitati articulare, prin practicarea zilnica a unor exercitii de gimnastica articulara. Curele balneoclimaterice sunt si ele recomandate. Sunt de evitat în schimb: mersul îndelungat si statul mult în picioare.
Pro si contra cartilajului de rechin
Remediu terapeutic cu o tenta „exotica”, cartilajul de rechin (tesut elastic dur...
Comentarii