Îmbolnavirea departe de casa nu numai ca strica tot concediul, dar implica si multe complicatii carora pe moment nu li se gasesc foarte usor solutii. În câteva zile sau doar în câteva secunde sanatatea se poate deteriora daca nu sunt luate elementarele masuri de precautie înainte de a pleca de acasa în vacanta.
Îmbolnavirea departe de casa nu numai ca strica tot concediul, dar implica si multe complicatii carora pe moment nu li se gasesc foarte usor solutii. În câteva zile sau doar în câteva secunde sanatatea se poate deteriora daca nu sunt luate elementarele masuri de precautie înainte de a pleca de acasa în vacanta. Chiar si pentru o calatorie scurta e bine sa fie luate în seama unele masuri de prevedere. Asadar:
Faceti un examen medical complet, mai ales daca va numarati printre persoanele cu probleme cronice de sanatate. Daca ati suferit recent o interventie chirurgicala sau ati avut un infarct miocardic, o fractura, un accident vascular cerebral, o cadere nervoasa sau orice alta forma de boala care v-a afectat sanatatea, medicul va poate spune cu certitudine daca puteti calatori, în ce conditii si unde este cel mai potrivit sa va petreceti sejurul.
Gânditi-va dinainte la programul zilnic din perioada vacantei, la so-licitarile fizice si psihice impuse de acesta si amintiti-va ca plecarea în calatorie nu înseamna ca indicatiile medicului intra si ele în concediu, cu atât mai putin daca urmati un tratament, o dieta speciala sau un program de exercitii fizice.
Rezolvati-va înainte de a pleca problemele stomatologice acute. Nu lasati o durere de dinti sau o lucrare dentara deficitara sa va strice vacanta.
Luati în calcul mai multe situatii atunci când va faceti bagajul. Diverse circumstante neasteptate s-ar putea ivi în timpul calatoriei sau în locul de destinatie. Cumparati-va dinainte toate medicamentele pe care vi le administrati uzual, eventual luati câteva tablete în plus.
1.La destinatie, luati-va toate masurile de protejare a sanatatii.
Evitati diareea turistului.
Mâncati numai alimente bine pregatite termic, de preferinta din categoria celor care sunt servite fierbinti.
Evitati salatele cu diferite sosuri sau maioneza, bufetul rece, carnea preparata insuficient, prajiturile cu crema, legumele si fructele crude îndoielnic spalate
Beti numai apa provenita din surse sigure, sau apa îmbuteliata, sucuri, bere etc. servite în recipiente originale. Bauturile preparate din apa fiarta, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, sunt de asemenea, de obicei, sigure.
În locuri nesigure din punct de vedere al calitatii apei (în Delta, de exemplu), folositi apa îmbuteliata chiar si pentru spalatul pe dinti.
Puneti în trusa medicala de voiaj si medicamente antidiareice.
2.Fiti atenti la epuizarea prin caldura. În zonele sau zilele foarte calduroase, dupa o zi de plaja, de plimbare, de excursii, pot aparea semnele unei oboseli epuizante, ameteli, senzatie de greata, transpiratii abundente, tulburari de ritm cardiac etc. Pentru a preveni aceasta situatie:
începeti sejurul cu 2-3 zile de adaptare, în care organismul sa se obisnuiasca treptat cu solicitarea.
Daca mergeti mult pe jos, pentru vizita diferite obiective turistice, deplasati-va mai încet în primele zile.
Planificati-va perioade regulate de odihna si de repaus la umbra.
Nu faceti abuzuri alimentare si evitati bauturile alcoolice.
Beti lichide înainte de senzatia de sete, în scopul de a hidrata constant organismul.
Purtati îmbracaminte usoara, din bumbac sau in, de culori deschise, si palarii cu boruri largi. La primul semn de epuizare datorata caldurii exagerate, nu va mai expuneti la soare si odihniti-va undeva la umbra sau într-un spatiu dotat cu aer conditionat.
3. Aveti grija sa nu faceti basici, rosaturi sau rani la picioare,atunci când mergeti mult pe jos, pe carari de munte de exemplu. Pentru a le evita:
purtati încaltaminte comoda.
Purtati ciorapi de bumbac în care anterior ati presarat pudra de talc.
4. Tineti sub control raul de altitudine. Scaderea concentratiei oxigenului din aer la altitudini mai mari poate cauza senzatia de rau, manifestata prin dureri de cap, pocnituri în urechi, senzatia de imposibilitate de a respira la cel mai mic efort, oboseala, greata, insomnie. Ce-i de facut?
Daca stiti deja ca reactionati negativ la altitudini mai mari, stabiliti un sejur într-o localitate moderata din acest punct de vedere si ascensiuni limitate.
Respectati timpul de adaptare, odihniti-va o zi dupa ce ati ajuns la locul de destinatie. Pastrati un ritm de urcat pe munte moderat si încetiniti-l daca simtiti ca respirati greu sau sunteti obosit.
Evitati tigarile si alcoolul.
5. Luati masuri pentru a evita raul de miscare,care poate aparea brusc, evoluând de la o senzatie de neliniste, pâna la transpiratii reci, ameteli, varsaturi si diaree. Raul de miscare dispare de obicei imediat ce se opreste miscarea si, de asemenea, calatorind mai mult adaptarea se face treptat. Cum se poate evita raul de miscare?
În tren, optati pentru locul de lânga geam, în sensul de mers al trenului.
În automobil, ocupati locul din fata.
În avion, solicitati un loc în dreptul marginii anterioare aripii.
În calatoriile cu vaporul, asezati-va la mijlocul navei, aproape de linia de plutire.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii