Indiferent daca va numarati printre fericitii care au trecut pe langa gripa fara sa va contamineze sau ati fost ori sunteti inca victima epidemiei, e bine sa dati atentie si sa puneti in practica unele sugestii privind in general consolidarea sanatatii organismului si a capacitatii de aparare specifice sistemului imunitar. Despre importanta pentru sanatate a alimentelor cu un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti se vorbeste mereu.
Medicii o repeta de cate ori au prilejul pentru ca au in vedere rezultatele cercetarilor care dovedesc ca o alimentatie echilibrata contribuie la diminuarea factorilor de risc fata de imbolnaviri. Iar prin alimentatie echilibrata inteleg nu doar aportul de hrana menita sa asigure organismului cantitatea optima de proteine, glucide si lipide, necesare producerii de energie si reinnoirii tesuturilor, ci si un aport de biocatalizatori, adica vitamine, antioxidanti si minerale. Dar, sa vedem ce spun specialistii despre biocatalizatori:
– exista si functioneaza la nivelul tuturor organismelor vii, de la algele unicelulare pana la om.
– in general, biocatalizatorii nu sunt produsi de organismul uman, ci sunt procurati prin hrana (sau tablete). Doar organismele inferioare, plantele si unele specii de animale pot sa-si sintetizeze, partial sau total, biocatalizatori. Faimoasa vitamina C (acidul ascorbic), atat de importanta pentru buna functionare a organismului, nu poate fi produsa nici de organismul omului, nici al maimutelor evoluate (primate).
– vitaminele si elementele minerale au ca principal rol accelerarea directa sau prin intermediul enzimelor a majoritatii reactiilor chimice din organism, care, in lipsa lor, nu pot avea loc sau se desfasoara cu o viteza mai mica, fapt care impieteaza asupra starii normale de sanatate.
– biocatalizatorii nu produc energie (ca zaharurile sau grasimile), nu contribuie direct la formarea tesuturilor, muschilor etc., dar actioneaza la nivel molecular si celular, asigurand buna functionare a proceselor metabolice.
– biocatalizatorii nu vindeca in mod direct (nu au rol de medicament), dar contribuie la consolidarea sistemului de aparare a organismului impotriva imbolnavirilor.
Cine are cea mai mare nevoie de biocatalizatori?
– Copiii si adolescentii in plina crestere, cu procese metabolice intense, batranii (din cauza proastei asimilari si a posibilitatilor modeste de hrana), gravidele, sportivii, bolnavii cu infectii cronice sau acute (viroze, gripa, pneumonie etc.), convalescentii sunt cei care au cea mai mare nevoie de o suplimentare de biocatalizatori, prezenti in special in legume si fructe.
– Tinerii si adultii pana la 60 de ani, care se bucura in general de o stare buna de sanatate si o alimentatie echilibrata, nu au nevoie de o suplimentare de vitamine si alti biocatalizatori decat iarna si primavara, cand organismul este oarecum saracit in acesti compusi naturali ce se gasesc in legume si fructe proaspete, de multe ori inaccesibile.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii