La începutul verii – sezonul din an sinonim cu perioada concediilor si vacantelor – Soarele devine brusc un personaj principal al existentei noastre, un permanent subiect de discutie în încercarea de a-i evidentia calitatile si defectele. E un prieten de nadejde pentru sanatate sau e mai întelept sa te feresti de el ca de un inamic potential? Cu siguranta, întelept este sa primim ca pe un dar divin tot ce ofera bun pentru sanatate, dar sa evitam tentatia de a fi.
La începutul verii – sezonul din an sinonim cu perioada concediilor si vacantelor – Soarele devine brusc un personaj principal al existentei noastre, un permanent subiect de discutie în încercarea de a-i evidentia calitatile si defectele. E un prieten de nadejde pentru sanatate sau e mai întelept sa te feresti de el ca de un inamic potential? Cu siguranta, întelept este sa primim ca pe un dar divin tot ce ofera bun pentru sanatate, dar sa evitam tentatia de a fi… prea lacomi.
Izvor de sanatate
Este de neconceput ca în restul anului sa vorbim despre Soare ca despre un izvor de sanatate, ca despre un atotputernic medic cosmic, iar când el îsi întoarce întreaga fata catre noi sa-i scoatem în evidenta doar defectele, transformându-l într-o sperietoare. Mai mult ca oricând, în timpul verii, mesagerii lui – radiatiile luminoase, cele calorice si cele ultraviolete – au un rol important în consolidarea sanatatii, reîncarcarea energetica si calirea organismului, relaxarea fizica si psihica, refacerea dupa boala etc. Lumina si caldura nu sunt suspectate când e vorba de efectul asupra vietii, razele ultraviolete sunt însa o sursa permanenta de pareri pro si contra. Si pe buna dreptate, deoarece ele pot fi asemuite cu un conglomerat de elemente favorabile si nefavorabile sanatatii. Care sunt principalele actiuni favorabile exercitate de razele ultraviolete asupra organismului?u actiunea anti-rahitism, care consta în sitetizarea vitaminei D, element cu rol esential în metabolismul calciului si al fosforului, functie care sta la baza procesului de crestere si consolidare armonioasa a sistemului osos.u actiunea bacteriostatica si bactericida, prima constând în inhibarea procesului de multiplicare a bacteriilor, iar a doua în uciderea lor.u efecte generale, deosebit de importante pentru sanatate, cum ar fi sporirea concentratiei sângelui în elementele specifice acestuia, deci în hematii si leucocite, care duc la cresterea rezistentei organismului fata de boli (de la banalele raceli pâna la bolile infectioase). u actiune de reglare favorabila a metabolismului în general – a circulatiei sangvine, digestiei, sistemului nervos, glandelor cu secretie interna.
Sursa de pericol
Din nefericire, razelor ultraviolete le sunt proprii si o serie de efecte negative, care îsi spun serios cuvântul când expunerile la soare sunt intense si se extind pe un interval mare de timp, implicit în orele cu grad mare de pericol. Prima reactie de aparare a organismului în fata agresiunii ultravioletelor este chiar modificarea culorii pielii, mult râvnitul proces de bronzare. Acesta consta în accentuarea producerii de melanina, pigment de culoare bruna care are un rol similar cu un ecran natural protector. Unii cercetatori, pentru a se face mai bine întelesi, compara procesul de bronzare cu o reactie de aparare a corpului fata de o rana instalata pe toata suprafata lui. Si, din pacate, capacitatea de aparare naturala a omului fata de ultravioletele în exces nu este nici egala la toti indivizii si uneori nici suficienta chiar si în cazul celor mai rezistente persoane. Mecanismul care declanseaza protectia nu este identic, fiecare dintre noi fiind înzestrat cu o anumita cantitate si calitate de pigment. Pielea persoanelor cu ten închis fabrica pigment melanic în cantitati mai abundente, conferindu-le o protectie mai buna, în timp ce pielea celor blonzi produce cantitati modeste, permitând razelor ultraviolete sa aiba un impact nefavorabil mai mare. Pielea celor roscati are un statut aparte, deoarece produce un pigment roscat, care practic nu absoarbe ultravioletele si deci nu confera aproape nici o protectie împotriva lor.
Nu suntem egali în fata Soarelui
Nu numai culoarea pielii trebuie însa sa fie luata în calcul când ne expunem la soare. Inegalitatea… în fata Soarelui are si alte cauze:u copiii si batrânii sunt expusi unor riscuri mai mari; copiii au pielea mai sensibila, capacitatea de protectie fiind mai putin „antrenata”, în timp ce pericolul de deshidratare este foarte accentuat; batrânii sufera de obicei de diferite boli cronice care submineaza în timp rezistenta organismului si forta acestuia de a se apara fata de anumiti stimuli agresivi. u femeile sunt în medie cu 20% mai sensibile la ultraviolete decât barbatii; ele sunt mai sensibile fata de aceeasi cantitate de radiatie în zilele de dinaintea ciclului menstrual, decât în acelea de dupa acest moment fiziologic; de asemenea, daca se afla sub tratament cu antibiotice sau folosesc anticonceptionale. u sensibilitatea este mai mare la persoanele cu diferite tulburari neurovegetative (nevrotici, basodewieni – boala caracterizata prin gusa, propulsia în afara a globilor oculari, puls accentuat etc.).u sensibilitatea la ultraviolete variaza si în functie de diversele regiuni ale pielii: cea mai accentuata se afla pe zona fetii (100%), apoi pe cea a pieptului, spatelui si abdomenului (80%), cea de pe brate si regiunile laterale ale toracelui (75-50%), de pe gât, genunchi si coapse (50-25%), cea mai mica fiind cea de pe mâini si labele picioarelor.u o reactivitate foarte scazuta fata de ultraviolete prezinta casecticii (persoanele care din diferite motive au pierdut foarte mult în greutate, ajungând „piele si os”), precum si cei care tot din diverse motive au pielea uscata si slab irigata.
Pro si contra cartilajului de rechin
Remediu terapeutic cu o tenta „exotica”, cartilajul de rechin (tesut elastic dur...
Comentarii