Multi cititori au inteles, desigur, ca titlul acestui articol se refera la fobii, adica la acea teama irationala, ajunsa uneori dincolo de limite starii de panica. Mai bland spus, exista o anume teama de paianjeni ori de soareci, teama de zborul cu avionul, de locurile deschise (piete – agorafobia) sau inchise (ascensorul, de pilda – claustrofobia), teama de a vorbi in public si asa mai departe. Desi peste 10% din oameni sufera mai mult ori mai putin de fobii, vestea buna este ca aceste probleme pot fi rezolvate.
Fobia nu inseamna anxietate
Anxietatea isi gaseste o explicatie rationala daca victima se afla in prezenta unui pericol real. Trebuie facuta insa distinctia corecta intre cele doua. Fobia apare cand subiectul nu reuseste sa se controleze, in pofida vointei sale si cand fenomenul devine handicapant. Se poate, de pilda, sa nu puteti/nu vreti sa coborati din masina, pentru ca va este frica de porumbei. Asadar, vorbim despre o teama irationala si incoerenta, mai ales ca de obicei victimei ii este frica de ceva care nu e periculos in sine – explica Déna Ollivier, psiholog clinician la Montreuil, langa Paris.
De altfel, aceasta ne previne ca „anumite fobii sunt normale la unii copii: de pilda, teama de intuneric sau de animalele mari”. Primul pas in asemenea cazuri: consultarea unui terapeut din momentul in care problema devine insuportabila. Persoane care sufera de agorafobie ajung chiar sa se rupa de viata lor sociala. In schimb, frica de serpi se poate vindeca in cotidian fara prea multe neplaceri.
Terapii comportamentale
Oricare ar fi tipul si nivelul fobiei, exista totusi posibilitatea eliminarii ei, sustin specialistii. Totul depinde de gradul ei de instalare. Actualmente, se utilizeaza terapii cognitiv-comportamentale, care trateaza cu prioritate simptomele; o procedura care si-a probat eficacitatea in tratarea unor asemenea afectiuni. Se pleaca de la ideea ca principalul lucru e ca victima sa inteleaga situatia care a provocat panica, iar subiectul va face tot posibilul sa evite problema, tocmai de teama ca aceasta va reveni! Astfel, terapeutul ii va demonstra pacientului ca nu se afla in niciun fel de pericol, odata cu un gen de desensibilizare progresiva; ceva oarecum asemanator alergiilor. Exista, de pilda, companii aeriene care propun stagii pentru fobici in avion, promitandu-le acestora ca „vor imblanzi aparatul de zbor”.
Treptat, pacientul redevine rational. In general se realizeaza o lista foarte clara a fobiilor, dupa modelul anxietatilor si se incepe cu ceea ce este mai putin dificil. Astfel, pas cu pas, se ajunge la fobiile cele mai dificile. Este asadar o terapie progresiva, dar care avanseaza destul de rapid (10–15 sedinte). De pilda, daca problema o reprezinta serpii, pacientul este determinat sa se gandeasca la acestia, apoi i se arata fotografii, filme etc.
Urmeaza psihanaliza (?)
Aceasta etapa are rolul de a se identifica – conform unor metode specifice – cauza/cauzele fobiei. De fapt, ar fi vorba despre o metoda premergatoare, in istoria afectiunii, psihologiei comportamentale. Pentru clasicul Freud, „parintele psihanalizei”, fobia ar fi legata de complexul lui Oedip: el vede o fantasma neclara, care este transformata in fobie. Dintr-odata, pentru a le vindeca pe amandoua, trebuie mers la declicul fobiei, pentru ca astfel sa se inteleaga originea sa complexa.
Se destructureaza astfel o parte a vietii pacientului, pentru a sti de ce el actioneaza in asemenea fel. Este insa o metoda care ocupa mult mai mult timp decat cea precedenta. De altfel, astazi se admite tot mai frecvent ca o parte din fobie poate avea origine biologica, la persoane mai sensibile si in care explicatiile „urca” in perioada intrauterina; foarte clar, o etapa dificil de analizat. Se poate incepe totul si cu terapia comportamentala pentru reglarea simptomelor, inainte de psihanaliza care merge la cauze. Deci, oricum, solutii exista…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii