Sifilisul boala sexului neprotejat
Desi un asemenea record nu este invidiat de nimeni, România este campioana europeana la sifilis, motiv pentru care Ministerul Sanatatii si Familiei si-a concentrat atentia asupra acestei probleme grave si a lansat o strategie nationala de prevenire si combatere a infectiilor cu transmitere sexuala. Cum îsi explica medicii „recordul” înregistrat de tara noastra? Exista doua motive esentiale: lipsa de educatie pentru sanatate si folosirea actului sexual pentru îmbunatatirea standardului de viata.
Sifilisul boala sexului neprotejat
Desi un asemenea record nu este invidiat de nimeni, România este campioana europeana la sifilis, motiv pentru care Ministerul Sanatatii si Familiei si-a concentrat atentia asupra acestei probleme grave si a lansat o strategie nationala de prevenire si combatere a infectiilor cu transmitere sexuala. Cum îsi explica medicii „recordul” înregistrat de tara noastra? Exista doua motive esentiale: lipsa de educatie pentru sanatate si folosirea actului sexual pentru îmbunatatirea standardului de viata. Bacteria care ataca
Bacteria (Treponema pallidum) care provoaca leziuni ale pielii si mucoaselor, putând sa afecteze numeroase organe, si a fost descoperita în 1905 de Schaudinn si Hoffmann. Mult timp s-a crezut ca sifilisul s-a raspândit în Europa dupa 1492, fiind „importat” de pe Noul Continent, de catre echipajul lui Cristofor Columb. Numeroasele fragmente umane datând din epoca medievala si de dinainte, descoperite de arheologi în Europa si analizate prin tehnologia moderna, au aratat însa ca unii dintre acesti stramosi prezentau leziuni caracteristice sifilisului, asa ca boala are vechime pe batrânul continent. Frecventa bolii este înca mare chiar si în tarile dezvoltate, fara sa îmbrace însa aspectul de… epidemii. Transmiterea infectiei este strict inter-umana, pe cale sexuala, posibilitatea contaminarii prin sânge fiind rara. Asa se explica de ce sifilisul afecteaza în special persoanele care au relatii sexuale neprotejate.Cum se instaleaza?
Maladia se instaleaza si evolueaza în trei etape succesive, ceea ce duce la:
1. Sifilis primar. Este perioada de incubatie (între contaminare si aparitia primelor simptome). Persoana în cauza nu-si da seama, caci bacteria îsi vede de treaba în tacere, timp de aproximativ trei saptamâni, desi se poate întâmpla ca aceasta faza sa se prelungeasca pâna la trei luni. Când incubatia s-a încheiat, apar semnele bolii: leziuni rozalii, nedureroase, bine delimitate, cu suprafata curata si neteda la început, pentru ca apoi sa se inflameze si sa supureze cu un lichid clar. Leziunile sunt localizate de obicei la nivelul organelor genitale, dar pot fi prezente si extra-genital (buze, limba, amigdale, anus). Se poate întâmpla ca în aceasta faza leziunile sa treaca neobservate, dar, pe masura ce trece timpul, sub ele se dezvolta un fel de ganglioni duri, nedurerosi.
2. Sifilis secundar. Se dezvolta dupa o luna, pâna la un an, de la actul sexual contaminant. Bacteria prezenta în organism, chiar daca se manifesta silentios, nu înseamna ca doarme. Treptat, leziunile cutanate de pe organele sexuale si mucoase sunt mai multe, mai bine exprimate si din ce în ce mai contagioase. Ganglionii care se formeaza se simt usor la pipait, ramânând însa în continuare nedurerosi. Se întâmpla însa ca persoana aflata în aceasta faza a bolii resimte o stare permanenta de oboseala fizica, are dureri frecvente de cap si constata prezenta febrei usoare, dar în crestere. Riscul de hepatita, meningita, atingeri renale si articulare este deja posibil.
3. Sifilis tertiar. Apare în absenta tratamentului, dupa aproximativ trei ani de tacere a bolii sau de neglijare a semnelor pe care aceasta le da. Se manifesta printr-o atingere difuza a întregului organism. Este forma de sifilis asociat cu afectari neurologice (se vorbeste de neuro-sifilis), cardiace, hepatice, digestive, renale, oculare, la care se adauga tulburari psihice. Sistemul nervos este cel din urma atins, dupa 10-20 de ani de la debutul bolii. Poate duce la paralizie generala sau meningo-encefalita. Sifilisul latent, care se defineste prin contaminarea cu bacteria respectiva, dar fara semne evidente de boala, este cel mai periculos, pentru ca se depisteaza doar cu prilejul analizei sângelui. Exista o forma de sifilis latent precoce (depistat în primul an din momentul contaminarii) si alta, de sifilis latent tardiv (depistat dupa câtiva ani). De retinut este ca sifilisul este o boala care trebuie declarata obligatoriu la medic, iar pacientii, ca si contactii lor sexuali au datoria sa urmeze neconditionat tratamentul si sa repete periodic examenele serologice.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii