Pneumonia este o boala caracterizata prin inflamarea plamânilor, cauzata de bacterii, virusi sau alti iritanti. Virusii însa provoaca aproximativ jumatate din cazurile totale de pneumonii. Pneumoniile bacteriene sunt cauzate de pneumococi. Alte pneumonii mai putin frecvente pot fi cauzate de inhalarea alimentelor, a lichidelor, a gazelor, a prafului sau de fungi. Pneumonia este o infectie sau o inflamare grava în care plamânii se umplu cu puroi sau alte lichide.
Simptomele maladiei includ tremurat, friguri, clentanitul dintilor, durere mare în zona pieptului, febra, transpiratie accentuata, puls rapid, respiratie agitata, colorarea vinetie a buzelor si degetelor, stare mentala confuza sau delir, tuse care provoaca ex-pectoratie mucoasa de culoare maronie sau verzuie. Cea mai sensibila modificare clinica pentru diagnosticul pneumoniei este accelerarea frecventei respiratiei, în special în cazul copiilor mici.
Daca un copil este bolnav de gripa sau racit, trebuie încercat sa i se masoare frecventa respiratiei în timp ce copilul este linistit, de preferat în timpul somnului. Daca timp de un minut se înregistreaza peste 60 de respiratii la bebelusul de doua luni, 50 la cel de pâna la un an, 40 la copilul cu vârsta între 1 si 5 ani si 20 la copiii de peste 5 ani, acesta poate fi un semn alarmant, care arata ca micutul ar putea avea pneumonie. Aceasta problema, cianoza (învinetirea buzelor, degetelor) si febra crescuta sunt semnele directe ale pneumoniei.
Medicii recomanda spitalizarea urgenta, în special în cazul copiilor, la primele simptome generale de pneumonie: cianoza, crize de apnee (oprirea respiratiei), gemete, dureri acute în zona cutiei toracice, zgomot în timpul respiratiei, lipsa poftei de mâncare, greturi si voma.
Tratamentul este recomandat de medic pe baza vârstei, a starii generale de sanatate din prezent si din trecut a bolnavului, a stadiului bolii, a tolerantei pacientului la diferite medicamente, proceduri sau terapii si a posibilei evolutii a bolii. Tratamentul poate include antibiotice, daca pneumonia este de origine bacteriana. Ca si în cazul gripei, nu exista un tratament dovedit a fi complet eficient împotriva pneumoniei virale. Tratamentul adjuvant include o dieta adecvata, terapie cu oxigen, medicamente pentru dureri si pentru tuse.
Prevenirea îmbolnavirii se face, în primul rând, prin vaccinare contra gripei. Pneumonia este o complicatie frecventa a gripei, în concluzie, vaccinarea în fiecare toamna constituie o modalitate eficienta de a evita aceasta maladie. Pneumonia reprezinta deseori si rezultatul unor infectii respiratorii banale. De aceea, o masura preventiva importanta este luarea în considerare a oricaror simptome sau inconveniente respiratorii care tin mai mult de câteva zile. O alimentatie corespunzatoare, odihna, o buna igiena si renuntarea la tigari (daca e vorba despre un fumator) ajuta la marirea rezistentei organismului la bolile respiratorii, precum si la vindecarea rapida în cazul în care boala s-a instalat deja.
* * *
Trebuie sa adugam faptul ca pneumonia este o complicatie grava provocata, de cele mai multe ori, de gripa. Se stie ca gripa este o maladie contagioasa, uneori având complicatii grave. Gripa sezoniera poate duce la complicatii si chiar la deces. Majoritatea cazurilor de deces „din cauza gripei”, survin, de fapt, în urma pneumoniei, una dintre complicatiile grave ale infectiei cu virusul gripal. Respectând masurile de profilaxie, se poate preveni îmbolnavirea, iar adresarea la timp unei asistente medicale si respectarea indicatiilor medicului vor ajuta la însanatosire.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii