Exista în spatiul românesc, de sute si mii de ani, doua alimente de baza, care au reprezentat în special pentru omul de rând atât un mijloc de supravietuire, cât si modalitati de tratare a unor afectiuni: mamaliga si laptele. Substantele aflate în compozitia boabelor de porumb se absorb în intestin foarte repede, fara a suferi mari transformari, ajutând apoi la purificarea sângelui. Acesta este motivul pentru care mamaliga este numita si „prietenul intestinului”. De altfel, în trecut, femeile îsi oblojeau la repezeala pruncii cu fiertura de malai (sau, cum i se spunea în popor, terci). Laptele – cel neprelucrat, desigur – are si el multe alte valente, dincolo de calciul si mineralele pe care le contine. Iata, asadar, la ce pot fi folosite cele doua alimente, în proceduri terapeutice!
Pentru dureri în gât si raceala. Puneti pe o tabla încinsa doua linguri cu malai si faceti inhalatii cu fumul produs. Seara, înainte de culcare, beti o cana cu terci, acea mamaliga foarte subtire, care curge, si în care puneti o jumatate de lingurita de unt.
Pentru bronsite, tuse cronica, gripa. Preparati o mamaliga normala, lasati-o sa se raceasca la o temperatura cât suporta pielea, apoi întindeti-o pe piept, în strat de 2 cm. Lasati-o astfel 15 minute, apoi dati-o la o parte si stergeti locul cu spirt camforat. Aceeasi cataplasma este foarte eficienta în zona renala, împotriva nefritelor, si în zona subabdominala, contra cistitelor.
Pentru eliminarea pietrelor de la bila. Aplicati dimineata, la doua ore dupa micul dejun, în zona bilei, un prosop înmuiat în ceai fierbinte de musetel. Schimbati aceasta compresa de 3-4 ori, la intervale de 15 minute. Mâncati pe la ora 12 o farfurie de gris cu lapte cât mai fierbinte. Dupa 20 de minute puneti o mamaliga fierbinte mare, învelita într-un prosop moale, în zona ficatului. 15 minute mai târziu, beti 100 ml de ulei de masline sau de floarea-soarelui, încalzit la 37ºC si imediat dupa aceea sucul de la o lamâie. În timpul noptii se vor elimina pietrele.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii