Maladiile deja devastatoare astazi, despre care specialistii fac cele mai sumbre prognoze pentru urmatoarele decenii (cancerele, obezitatea, bolile cardio-vasculare, diabetul, afectiunile psihice s.a.m.d.), nu isi reduc nici numarul, nici virulenta cu care ataca organismul uman. Dimpotriva, ele se inmultesc si se agraveaza, iar printre acestea se regasesc si problemele oculare dintre cele mai sensibile, afectand puternic simtul considerat cel mai pretios: vederea.
Din ce in ce mai multi miopi
Estimarile expertilor arata ca aproape jumatate din populatia lumii va avea nevoie de ochelari sau lentile de contact in anul 2050. Miopia este in crestere in toate colturile lumii. Acest diagnostic ne pune, pe cei mai multi dintre noi, in fata unei alegeri doar aparent banale: lentile de contact sau ochelari de vedere? Aproximativ jumatate din tinerii europeni cu varste intre 25 si 29 de ani au deja miopie. Stilul de viata al lumii moderne ne-a „ingustat” orizontul de vedere. Miopia poate sa apara de la nastere, dar poate fi si dobandita pe parcursul vietii. Aproximativ 85% dintre parintii cu miopie vor avea copii cu aceeasi problema.
In general, dupa varsta de 20 de ani, miopia se stabilizeaza. In prezent insa, aceasta se intampla din ce in ce mai tarziu, pentru ca oamenii lucreaza mult la calculator, isi utilizeaza foarte mult ochii la vederea de aproape si totusi apar cresteri de dioptrii, explica oftalmologii. Dar nu neaparat calculatorul e problema, nu ne strica ochii, in prezent exista ecrane moderne, inteligente.
Activitatea cu vedere de aproape ne influenteaza sanatatea ochilor! Pentru ca stam in interior, nu suntem obligati sa mai privim departe, trebuie sa vedem in jurul nostru. De aceea, medicii specialisti recomanda sa facem 10 minute pauza la fiecare ora in care avem activitati de aproape. Este esential sa iesim afara si sa privim in departare.
Lentile de contact sau ochelari?
Cand aleg intre ochelari si lentilele de vedere, cei mai multi pacienti o fac pe criterii estetice sau de comoditate. Putini se gandesc la aspectele medicale. Lentilele de contact, de exemplu, au un mare avantaj: imbunatatesc vederea periferica. Un om care poarta ochelari nu vede la fel cum ar vedea daca nu ar avea ochelari. Un miop vede mai mic, are un camp vizual ingustat. Cu lentilele de contact, vede cat se poate de apropiat de normal. Pe de alta parte, folosirea constanta si pe termen lung a lentilelor de contact necesita o disciplina serioasa.
Purtatorii de lentile de contact sunt mai expusi germenilor care provoaca infectii oculare si fac infectii mai complicate, asa ca trebuie sa fie mult mai precauti. Igiena este extrem de riguroasa, trebuie sa fie foarte atenti, dar din pacate uneori nu sunt. Se obisnuiesc dupa ani de zile de purtat, li se pare banal sa le foloseasca. Unii nu respecta igiena; poate ca le scade imunitatea ori au luat germenii de la cineva. Pana la urma, conjunctivita e ca o gripa. Simptomele sunt senzatia de „nisip in ochi”, lacrimare abundenta, senzatie de arsura oculara sau mancarime.
„Plansul” cu lacrimi artificiale
Persoanele care opteaza pentru lentile de contact trebuie sa aiba permanent grija ca acestea sa fie umezite indeajuns, cu lacrimi artificiale perfect compatibile cu lentilele, sa schimbe solutiile, sa nu depaseasca niciodata termenul pentru care sunt fabricate lentilele. Inainte de a le cumpara trebuie mers la oftalmolog; un consult pentru lentile este diferit de unul pentru ochelari de vedere.
Desi mai scumpe, lentilele zilnice diminueaza riscul unei infectii, insa cei care opteaza pentru cele lunare sau trimestriale trebuie sa fie atenti sa nu le incurce intre ele, adica sa nu puna la ochiul stang lentila pentru ochiul drept si invers, chiar daca dioptriile sunt identice. Totusi, ochiul nostru nu a fost conceput cu lentila pe ochi initial. De aceea este bine sa se scoata in fiecare seara si sa se reaplice pe suprafata ochiului dimineata. Asadar, alegerea ar fi una buna, dar si pretul este unul pe masura. Pentru lentile zilnice va trebui sa scoateti din buzunar in medie 2.400 de lei pe an, spre deosebire de 600 de lei, pentru cele lunare. O pereche de ochelari de vedere poate costa insa de la 300 de lei in sus, cu tot cu lentile.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii