În urma unei munci de cercetare de peste doua decenii, Ion Gavriliuc – doctor în biologie – a descoperit mecanismul de functionare al Sistemului Mesagerilor Genetici (SMG), fapt care, dupa cum afirma autorul, ar putea marca o noua era în gândirea biologica, în sensul ca majoritatea bolilor si-ar putea gasi vindecarea, tratamentele urmând a tinti direct cauza si nu efectul.
– Domnule dr.
În urma unei munci de cercetare de peste doua decenii, Ion Gavriliuc – doctor în biologie – a descoperit mecanismul de functionare al Sistemului Mesagerilor Genetici (SMG), fapt care, dupa cum afirma autorul, ar putea marca o noua era în gândirea biologica, în sensul ca majoritatea bolilor si-ar putea gasi vindecarea, tratamentele urmând a tinti direct cauza si nu efectul.
– Domnule dr. Ion Gavriliuc, explicati-ne, va rog, în ce consta descoperirea dv.
– Primul lucru pe care l-am constatat si pe care eu si colaboratorii mei îl consideram deosebit de important este ca toate organismele vii pluricelulare (cu exceptia bacteriilor), adica atât plantele, cât si animalele, inclusiv fiinta umana, sunt înzestrate cu un Sistem al Mesagerilor Genetici, care stimuleaza sau inhiba cresterea acestora. Cu alte cuvinte, ceea ce am descoperit în urma muncii de cercetare este ca SMG este compus din mesageri genetici stimulatori (MGS) si mesageri genetici inhibitori (MGI). Mesagerii genetici stimulatori sunt implicati în diviziunea celulara, deci în cresterea si dezvoltarea organismului, precum si în stimularea proceselor fiziologice, în timp ce mesagerii genetici inhibitori „au grija” ca diviziunea celulara, cresterea etc. sa nu depaseasca o limita a normalitatii.
– Ati putea da un exemplu pe întelesul tuturor?
– Desigur. Bunaoara ficatul, ca de altfel oricare alt organ, creste o data cu copilul, dar odata ajuns la dimensiunea „standard”, specifica oricarui organism adult, procesul de crestere înceteaza. Oprirea din crestere este comandata tocmai de mesagerii genetici inhibitori. Acelasi mecanism este pus în miscare în cazul enzimelor, hormonilor etc. pe care unele organe sau glande le fabrica: mesagerii genetici inhibitori tin sub control eliberarea acestor substante la limita normalitatii, altfel se fabrica în exces sau cu un deficit cantitativ, ceea ce duce la aparitia bolilor.
– Sa deducem ca, starea de sanatate e conditionata de relatia optima dintre mesagerii genetici stimulatori si cei inhibitori?
– As putea spune ca aceasta este cheia sanatatii. În cazul unui organism sanatos, Sistemul Mesagerilor Genetici poate fi comparat cu o balanta în care se gasesc în echilibru perfect pe un taler mesagerii genetici stimulatori iar pe celalalt taler mesagerii genetici inhibitori. Daca acest echilibru se strica, adica daca raportul dintre mesagerii stimulatori si cei inhibitori se schimba, apar bolile. Potrivit „Teoriei mesagerilor genetici” pe care am elaborat-o, balanta MGS-MGI este mecanismul de control în cresterea si dezvoltarea organismelor, luând parte la toate fazele importante ale acestor procese, de la reproducerea genomului si pâna la moartea organismelor.
– Ati vorbit despre rolul mesagerilor genetici stimulatori sau inhibitori, dar cum „lucreaza” ei, de fapt, în organism?
– Repet, fascinant este faptul ca Sistemul Mesagerilor Genetici este „cheia sanatatii si a bolilor” atât la plante, cât si la animale. Modul în care ADN-ul (genomul) este dispus în nucleu este acelasi iar ADN-ul este motorul care-si produce elementele reglatoare (mesagerii genetici), necesare în procesele de reproducere si crestere, precum si în procesele fiziologice. Atât la organismele pluricelulare din lumea plantelor, cât si la cele din lumea animala, procesele biologice se realizeaza aproape identic, e vorba de biosinteza acizilor nucleici si a proteinelor, de metabolismul glucidelor, aminoacizilor, de activitatea enzimelor etc., toate gasindu-se sub control SMG. Mesagerii genetici sunt eliberati în sânge la animale sau în sistemul vascular la plante; sângele sau seva îi poarta în organism, fixându-i provizoriu de proteine. Datorita circulatiei sevei sau a sângelui, ei ajung la tesuturile periferice, la organele „tinta”, adica la receptorii mesageriali, unde-si îndeplinesc functiile. Reglarea sintezei mesagerilor genetici este cruciala pentru functionarea normala a celulelor, deci a organismului. Orice mesager genetic produs în exces sau în cantitate mai mica poate avea efecte dramatice asupra organismului.
– Exista un raport strict între mesagerii genetici stimulatori si cei inhibitori, diferit de la organ la organ sau specific fiecarei functii din organism?
– Da si tocmai descoperirea acestui lucru îl consideram noi, printre altele, o noutate: fiecare celula, tesut sau organ contine un raport specific, strict determinat, de MGS si MGI, dereglarea ducând la aparitia cancerului si a altor maladii.
– Ce se întâmpla în cazul cancerului?
– Potrivit „Teoriei mesagerilor genetici”, modul defectuos de functionare a Sistemului Mesagerilor Genetici claseaza maladiile în doua categorii dependente de raportul componentelor MGS-MGI. Astfel, daca sunt afectati mesagerii inhibitori, în sensul ca se diminueaza cantitativ, rezulta tumorile maligne si metastazele (diviziunea celulara aberanta scapa astfel de sub control, nemaifiind frânata) iar daca sunt afectati mesagerii stimulatori (tot din punct de vedere cantitativ), apar maladiile non-maligne, cum ar fi anemiile, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cerebrale etc. Revenind la cancer, am constatat ca aparitia acestei boli este legata de faptul ca în celulele canceroase lipsesc unele componente inhibitoare (aceasta este cauza bolii), ceea ce duce la un exces de mesageri stimulatori (efectul), ce permite diviziunea celulara continua, pâna la faza metastazelor. Asadar, ruperea echilibrului MGS-MGI este mecanismul prin care celula canceroasa iese de sub controlul reglator al organismului, activitatea sa devenind autonoma.
– Ce ar putea oferi practicii medicale descoperirea si teoria dv.?
– Din punct de vedere practic, pentru oncologie, am elaborat principiul de diagnosticare si anihilare a celulelor canceroase – indiferent de tipul cancerului – bazat pe identificarea si compensarea deficitului de mesageri genetici, conform nivelului continutului lor în organismul uman. Mai exact, am pus la punct o noua tehnica cu ajutorul careia se poate depista orice forma de cancer, înca din faze incipiente, si care permite evaluarea evolutiei bolii, precum si controlul obiectiv asupra eficacitatii tratamentului. Tehnica aceasta consta în identificarea componentelor SMG în sângele pacientului (pentru diagnostic) si, în compensarea componentelor care lipsesc din sistem, prin tratament tintit. În cazul unui subiect sanatos, spectrul inhibitorului arata o concentratie mai mare a componentelor inhibitoare decât în cazul unui cancer. Deci, un test pentru detectarea riscului de îmbolnavire de un cancer fatal poate fi considerat pertinent daca în sângele pacientului MGS-MGI sunt sub pragul concentratiei lor optime în organism. Acest test a fost numit Testul LiBo, de la Lidia Bolocan, femeia în sângele careia am depistat pentru prima data dereglarea SMG din cauza unui cancer ovarian.
– Aveti si un remediu pentru lipsa mesagerilor genetici inhibitori?
– Da. Pornind de la teoria noastra si folosind o combinatie de trei substante, am realizat un inhibitor (brevetat ca inventie) cu care am actionat asupra diferitelor celule cancerigene umane: linia Hela, linia de mielom murim, celule tumorale de ovar provenite din ascite peritoneale metastatice în stadii primare si linia de celule normale (martor) fibroblastice si epiteliale. Am constatat ca inhibitorul stopeaza cresterea si înmultirea celulelor canceroase, distrugând selectiv numai celulele „tinta” (canceroase), fara sa afecteze celulele normale. Asa am ajuns la tratamentul cauzal al cancerului.
– De la teorie la practica de zi cu zi stim ca, uneori, e cale lunga… Totusi, dincolo de ceea ce pare evident, care ar fi avantajele acestei noi tehnici elaborate de dv.?
– Potrivit opiniei noastre, noua tehnica de diagnosticare si tratament ar permite reducerea numarului de biopsii practicate în prezent pentru analiza unei tumori, precum si a numarului de examene care, a posteriori, se dovedesc dificile. În plus, ar permite oncologilor sa stabileasca un diagnostic mai exact decât pâna acum, caci lipsa elementelor inhibitoare furnizeaza o informatie pretioasa în evaluarea evolutiei cancerului. De asemenea, SMG ar permite si evaluarea eficacitatii unui „vaccin” anticancer. Consider ca Sistemul Mesagerilor Genetici va permite medicilor sa deschida „Cutia neagra” reprezentata de majoritatea mecanismelor patologice neelucidate pâna în prezent. Deocamdata, eu si colaboratorii mei avem nevoie de un partener care sa investeasca în promovarea rezultatelor cercetarii de care ne ocupam si sa devina astfel fondatorul principal al unui centru de diagnostic si combatere a maladiilor.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii