Daca ati observat ca in ultima vreme memoria va joaca feste, nu e cazul sa va ingrijorati. Acesta nu este neaparat un semn ca batranetea isi spune cuvantul. Specialistii afirma ca adoptand cateva reguli privind alimentatia si stilul de viata puteti avea o minte sclipitoare pana la varste inaintate. Pentru a stimula activitatea cerebrala, a preveni tulburarile de memorie si chiar a intineri functiile mentale este uneori suficient sa faceti unele modificari in dieta zilnica. Asa cum exista alimente care ingrasa sau, dimpotriva, accelereaza metabolismul facand posibila pierderea kilogramelor, tot astfel exista produse care stimuleaza creierul.
Mizati pe ceai chinezesc si ciocolata
Expertii in materie sunt de parere ca memoria de scurta durata are doar de castigat daca vom consuma in fiecare zi cantitati moderate de cofeina si ciocolata. Dar nu cafeaua sau bauturile acidulate care contin cafeina trebuie sa fie sursa principala a acestui element, ci ceaiul chinezesc, indiferent daca este verde sau negru. Aceste varietati ne ofera o cantitate moderata de cofeina, dar suficienta pentru a ne simti mai alerti, astfel incat sa absorbim mai multa informatie. In acelasi timp, ceaiul chinezesc mai are avantajul de a fi o excelenta sursa de antioxidanti, care previn imbatranirea celulelor creierului. Aveti insa grija sa nu beti ceai si lapte la aceeasi masa, deoarece acesta din urma impiedica absorbtia substantelor binefacatoare amintite. In ce priveste ciocolata, cu cat mai neagra cu atat mai buna! Optati asadar pentru varietatea fara lapte, care contine cel putin 60% cacao.
Dormiti cel putin opt ore pe noapte
O noapte nedormita afecteaza semnificativ capacitatea de memorare. In schimb, odihna suficienta (cel putin opt ore pe noapte de somn) este o conditie necesara pentru ca memoria sa functioneze la capacitate maxima. Mai multe studii arata ca in timpul somnului creierul prelucreaza evenimentele din timpul zilei, intarind conexiunile care s-au format intre celulele nervoase in timp ce erati treji. Astfel, reamintirea informatiei a doua zi devine mai usoara. De asemenea, oamenii de stiinta cred ca atunci cand dormim, creierul slabeste anumite legaturi dintre neuroni pentru a face loc altor legaturi noi. Pentru a dormi ca un prunc, faceti inainte de culcare o baie calda de minimum 20 de minute in care ati adaugat cateva picaturi de ulei esential de levantica.
Mancati grasimi bune
Acizii grasi omega 3 ne pot ajuta sa prevenim pierderea capacitatilor cognitive, inclusiv a memoriei. In acest scop, e bine sa consumam mai multe alimente precum pestele gras, din marile reci (ton, cod, hering, stavrid, hamsii, sardine) si ulei de peste. De asemenea, sursa buna de acizi grasi omega 3 sunt uleiurile vegetale: din floarea-soarelui, seminte de in, nuci, alune etc. Includeti asadar in meniul saptamanal de macar doua ori pestele si sanatatea dumneavoastra, mentala va avea decat de castigat.
Faceti multa miscare
Practicarea cu regularitate a unei activitati sportive, chiar si intr-un ritm moderat, favorizeaza mai buna irigare cu sange a creierului, ceea ce echivaleaza cu o cantitate mai mare de substante nutritive si un volum mai mare de oxigen, ambele influentand favorabil functionarea neuronilor.
Trucuri cu efect imediat!
Inainte de un examen sau de o intalnire de afaceri importanta incercati unul din urmatoarele trucuri pentru a va optimiza functia cerebrala.
– Mancati ceva dulce. Fructele sau cerealele integrale sunt cele mai potrivite! Glucidele continute de ele se absorb mai greu si mentin nivelul glicemiei ridicat un timp mai indelungat.
– Beti o ceasca de cafea. Cu 20 de minute inainte de momentul intalnirii/examenului beti o cafea tare. Studiile arata ca substanta activa, cofeina, va va face sa va simtiti mai treji, si va poate ajuta sa va amintiti mai usor informatia.
– Nu va incapatanati. Daca s-a intamplat sa nu va aduceti aminte numele cuiva sau o data importanta, cel mai bine este sa nu insistati. Aveti mai multe sanse ca memoria sa va revina daca lasati lucrurile sa curga natural, fara a va stresa prea mult.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii